Wat doet kou met het virus? Viroloog Ab Osterhaus: 'Ik zou niet in een clubje gaan schaatsen'

Schaatsen op natuurijs: mijdt drukte Foto: Jan de Vries

Viroloog Ab Osterhaus houdt zijn hart vast voor het diepvriesweer dat in aantocht is. ,,Het virus heeft geen last van kou. Het kan makkelijk overspringen als massa’s tegelijk het ijs op gaan.”

Corona gedijt goed bij kou, vochtigheid en gebrek aan uv-licht. ,,Bij kou blijft het virus langer intact”, zegt Osterhaus. ,,We bewaren virussen bij min 80 of min 160 graden.” Een ander gevolg: ,,In de winter zijn we veel meer binnen in bedompte ruimtes en heeft het virus meer kans over te springen.”

Maar buiten kan je ook besmet raken, zegt Osterhaus, zelf schaatser. ,,Bij sneeuwpret worden activiteiten ondernomen. En natuurijs is het mooiste wat er is, maar ik zou niet in een clubje gaan schaatsen, of iets bij de koek-en-zopie halen.”

Klunen

Pas op, zegt hij, voor ophopingen bij het klunen en bij bruggen. ,,Ga ook bij heel milde symptomen niet schaatsen. We weten dat dit virus zich al kan verspreiden vóórdat je echt klachten hebt. Iemand die met een beetje keelpijn toch gaat schaatsen kan het virus overdragen. Bij grote inspanning adem je geforceerd en ontstaat meer uitscheiding.”

Ook buiten is afstand houden belangrijk. ,,Het is niet verstandig een kop erwtensoep te eten naast iemand die is geïnfecteerd en zo’n ademwolk uitblaast.”

Toertochten

Toertochten en schaatswedstrijden zijn verboden. Rondjes draaien op een schaatsbaan mag met het eigen huishouden, of met één volwassene van buitenaf. ,,Op 1,5 meter afstand onderling. Dus geen treintjes in de bochten”, zegt een kabinetswoordvoerster. Publiek is niet toegestaan.

,,Ook als je wilt genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten”, meldt de woordvoerster. ,,Dat betekent dat je sneeuwballen mag gooien met je eigen huishouden, of mag gaan schaatsen met één vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen.”

Boerenverstand

De winterpret leidt mogelijk tot extra drukte bij de eerste hulp. ,,Maar als mensen tijdens de lockdown eindelijk een uitje hebben, gaan wij niet zeggen: je mag niet schaatsen”, zegt Annemarie van der Velden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. ,,Geniet van de winterpret, maar gebruik je gezonde boerenverstand.”

Ziekenhuizen zitten niet te wachten op extra toeloop. Maar botbreuken en verstuikingen door glijpartijen zijn niet te voorkomen. Van der Velden: ,,Het gaat het vaakst fout als mensen één stap buiten zetten en op hun plaat gaan op het spekgladde stoepje. Of als de hond ineens een ruk aan de riem geeft.”

Naaldhakken

De arts tipt: ,,Draag goed schoeisel met stevig profiel. We hebben wel patiënten met een gebroken enkel die bij gladheid op naaldhakken of sneakers liepen. Ben je slecht ter been en moet je naar de supermarkt lopen, zet een helm op! Ziet er misschien niet uit, maar het is echt verstandig. Zet ook die kleintjes op het ijs een helmpje op. Strooi ’s avonds alvast zout op het stoepje voor de deur en het paadje naar de schuur.”

 

Nieuws

Meest gelezen

menu