Wat een mist! Met deze 7 tips ga je veilig de weg op

Foto: Archief ANP

Het is een mistige ochtend. Zeven tips voor wie er nu of straks met de auto of op de motor de weg op gaat.

Deze ochtend waarschuwt het KNMI met code geel voor dichte mist. Sinds gisteravond hangen op veel plekken in het land mistbanken, waardoor het zicht soms minder is dan 200 meter. Het verkeer kan daar veel hinder van ondervinden.

 

Moet je de weg op? Met deze tips doe je dat zo veilig mogelijk.

1. Controleer je lichten voor vertrek

Theoretisch moet je je lampen controleren voor elk autoritje, maar in de praktijk doe je dat natuurlijk zelden. Neem dit keer wel even de moeite om een rondje lichtcontrole te doen. Zonder of met onvoldoende licht ben je nergens in de mist.

2. Gebruik de juiste verlichting

Uiteraard moet je bij mist je dimlichten aandoen. Onderdruk de neiging om groot licht te gebruiken. Het wordt door de mist weerkaatst, waardoor de mistbank nog meer op een muur lijkt. Bovendien worden tegenliggers bij het passeren verblind door het felle licht.

De mistlamp werkt ook verblindend als die te vroeg wordt ingeschakeld. Sterker, je kunt een boete krijgen als je de mistlamp aandoet als het zicht meer dan honderd meter is. Rijd je keurig met een afstand van 5 seconden op je voorligger (zie volgende tip) en zie je nog steeds diens achterbumper niet? Dan is het tijd om de mislampen aan te doen.

3. Houd meer afstand van andere auto’s dan normaal gesproken.

De vuistregel bij helder weer is minimaal 2 seconden, reken met mist 3 seconden extra.

4. Blijf rechts van de weg rijden en volg de witte strepen aan de zijkant als die zichtbaar zijn

Zo voorkom je dat je opeens op de verkeerde weghelft rijdt.

5. Laat je niet foppen door condens op je voorruit of het vizier van je helm

De mist kan condens veroorzaken op de autoruiten en laat het vizier van je helm beslaan. Hierdoor wordt je zicht nog meer beperkt, waardoor je misschien denkt dat het nog mistiger wordt. Schakel daarom in de auto de verwarming van de voor- en achterruit in, als je die hebt. Draai eventueel het raam een tikje open om het beslaan van de ruiten te voorkomen. Zet het vizier van je helm op een kier.

6. Zet de radio uit

Wie niet goed kan zien, moet zijn andere zintuigen gebruiken. Het is bij mist extra belangrijk dat je het verkeer om je heen hoort en ook de hulpverleningsvoertuigen hoort aankomen. Je schrikt je rot als er opeens vlakbij je zwaailampen opdoemen uit de mist, die je niet eerder hebt zien aankomen.

7. Let op de buitenthermometer

Houd de buitenthermometer van je auto goed in de gaten. Als mist en kou samengaan, kan mist bevriezen tot ijzel en wordt het glad.

Nieuws

Meest gelezen

menu