Wat gebeurde er donderdag 16 april rond het coronavirus in Drenthe en Groningen? Check het snel in dit overzicht

Een verpleegster houdt een buisje bloed vast. Foto: AFP

Wat gebeurde er vandaag, donderdag 16 april, rond het coronavirus in Drenthe en Groningen en wat zijn de belangrijkste berichten? Een overzicht.

RIVM: 181 doden (8 minder dag de dag ervoor)

Er zijn 181 coronapatiënten   overleden sinds de vorige update, meldt het RIVM donderdag. Dat zijn er 8 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is donderdag met 21 gedaald. Er liggen nu nog 1258 patiënten op de intensive care (van wie 52 in Duitsland).

Opnieuw minder coronapatiënten op de IC's

Sinds de piek van vorige week, toen er meer dan 1.400 mensen op de IC’s lagen, is sprake van een gestage daling. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg bepleit een betere verdeling van de coronapatiënten over de regio's. Zo wordt de druk gespreid en ontstaat meer ruimte voor de behandeling van niet-corona patiënten.

Bloemisten beleven gouden tijden

Door het coronavirus kopen we massaal bloemen. De omzet van bloemisten uit Drenthe en Groningen schiet omhoog. En dat is best gek, in een tijd waarin het met veel ondernemers slecht gaat. „Het contrast is zo groot.”

Circa 3 procent Nederlanders heeft antistoffen tegen Covid-19

Ongeveer 3 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen opgebouwd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit lopend onderzoek van bloedbank Sanquin. RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft dat in de Tweede Kamer gezegd. Dat zou zich naar de Nederlandse bevolking vertalen naar "enkele honderdduizenden mensen" met antistoffen tegen Covid-19, aldus Van Dissel tijdens een technische briefing aan Kamerleden.

Pieter Baan Centrum op halve kracht vanwege anderhalve meter: meer vertraging in strafzaken

Onderzoeken in ernstige strafzaken lopen extra vertraging op nu het Pieter Baan Centrum (PBC) de opname van verdachten met de helft heeft teruggebracht. Alleen op die manier is het beleid om anderhalve meter afstand te bewaren uitvoerbaar.

Kunnen we door corona eerder met pensioen?

Stel dat de corona-ellende onverwacht en onbedoeld een kant heeft, die positief uitpakt voor senioren? Bijvoorbeeld een verlaging van de AOW-leeftijd. Dus eerder met pensioen? Verslaggever Jon van Schilt gaat op zoek naar antwoorden.

Waarom een mondkapje op straat niet zo'n slecht idee is

Terwijl steeds meer landen hun bevolking adviseren op straat een mondkapje te dragen, doet Nederland dat nog steeds niet. Waarom niet? En zou een huis-tuin-en-keukenmondkapje misschien toch kunnen helpen? Vier vragen en antwoorden.

Verpleegkundige Dennis laat zien hoe coronapatiënten hun eerste revalidatiestappen zetten in ziekenhuis Emmen

Dennis werkt op de intensive care in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Hij vlogt vanaf de zogenaamde ‘vieze afdeling’. De afdeling waar coronapatiënten liggen. In de vlog laat Dennis zien hoe de eerste revalidatiestappen gezet worden. Bekijk het hier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu