Wat gebeurde er maandag 6 april rond het coronavirus in Drenthe en Groningen? Check het snel in dit overzicht

Drive-thru coronatesten op de parkeerplaats van het Bethesda ziekenhuis. Op de foto Vera van der Vegt, in het dagelijks leven huisartsassistente in Rouveen. Foto: Rens Hooyenga

Het coronanieuws blijft maar komen. Wat gebeurde er maandag rond het virus in Drenthe en Groningen, en wat zijn de belangrijkste berichten? Een overzicht.

De GGD Groningen heeft de afgelopen drie weken 660 zorgmedewerkers (van buiten de ziekenhuizen) op corona getest. Zes procent had corona, volgens de GGD geeft dit een goed beeld van hoeveel mensen in Groningen besmet zijn. Want het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger.

In de file in de teststraat van GGD Drenthe

GGD Drenthe heeft maandagmiddag in Assen een zogenaamde ‘teststraat’ geopend waar mensen snel gecheckt kunnen worden op het coronavirus. De GGD werd bedolven onder telefoontjes van mensen die zich willen laten testen op corona.

Regels voor ic-bedden. Wie mag wel en wie mag niet?

Het is een duivels dilemma: wie wordt wel geholpen en wie niet, als er te weinig ic-bedden zijn? Er wordt deze week keihard gewerkt aan de precieze regels wie er bij een dreigend beddentekort nog op de intensive care terecht kan. Wordt de te dikke 80-plusser die altijd gerookt heeft in zo'n geval opgegeven, wat Jort Kelder opperde?

Britse premier Johnson op ic

De Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care omdat hij Covid-17 heeft - de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Het was al een paar dagen bekend dat de minister-president de ziekte had, maar hij bleef in eerste instantie het land vanuit huis besturen. In het weekend werd hij ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.

Meer slachtoffers in verpleeghuizen dan gedacht

Het coronavirus maakt veel meer slachtoffers in verpleeghuizen dan tot nu toe bekend was. Bijna 2000 bewoners staan geregistreerd als patiënt. Bijna de helft is ook daadwerkelijk positief getest. Ook zijn er 281 bewoners overleden. Dat meldt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.

Duits-Nederlands grensverkeer blijft

Duitsland wilde de grenzen sluiten met Nederland, maar dankzij de inzet van de Duitse buurlanden van Nederland is dat plan van de baan.

Eenzame promotie voor Danial Afscharzadeh

Een promotie aan een universiteit is een van de hoogtepunten in je leven. En welverdiend, want een promotie is het resultaat van vele jaren intensief onderzoek en hard werken. Het gaat dan ook gepaard met veel ceremonieel, in het bijzijn van iedereen die belangrijk voor je is. Bij Danial Afscharzadeh liep het anders. Hij promoveerde in de chique aula van de Rijksuniversiteit Groningen, slechts in bijzijn van één hoogleraar, een pedel en een videoscherm.

Doe mee aan de DvhN-corona-enquête

De coronacrisis houdt Nederland in de greep. Ben jij bang besmet te raken? Wat vind jij van de coronamaatregelen? Ga je zelf nog de straat op? Doe mee aan onze grote corona-enquête.

Klik  hier  om de vragen te beantwoorden. Alles wordt anoniem en vertrouwelijk verwerkt. De uitkomsten publiceren we komende zaterdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu