Wat is er dit weekend te doen in Drenthe en Groningen?

Sterren boven het Wad met Ameland op de achtergrond. Gefotografeerd tijdens de Nacht van de Nacht in 2018. Foto: Johan van der Wielen

De herfstvakantie zit erop. November komt er aan. We gaan nu echt diep het najaar in. Maar voor het zo ver is, eerst nog het weekend. Onze selectie uit het aan activiteiten.

Bosatlas in GRID Groningen

Wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe worden kaarten gemaakt? Welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven?

Iedereen die ooit naar school is geweest, kent hem, de Bosatlas. Grafisch Museum GRID in Groningen vertelt het verhaal achter het ontstaan en de ontwikkeling van  dit aardrijkskundige naslagwerk dat door GRID al betiteld wordt als cultureel erfgoed.

Tot en met zondag is de tentoonstelling in GRID te bezoeken. Laatste kans dus. Daarna moeten we het weer doen met de atlas zelf.

Brocante onder de Martinitoren

Veertig brocanteurs (handelaren in oude mooie en soms ook dure spullen) uit heel Nederland nemen hun schatten mee naar de Martinikerk in het centrum van Groningen.

Zaterdag wordt de najaarseditie van de Brocantefair in de Martinikerk te gehouden, van 10.00 tot 16.00 uur.

Voor de liefhebber is hier van alles te vinden. En als de handel je niet bekoort, dan kun je nog altijd genieten van de Martinikerk zelf.

Nacht van de nacht

Zoals de Amsterdamse De Dijk ooit zong: ‘Mag het licht uit?' De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

Door het hele land worden honderden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de duisternis.

In Groningen en op andere plaatsen in Noord-Nederland worden tal van activiteiten opgezet om de duisternis te vieren. Tijdens de vijftiende Nacht van de Nacht is onder meer de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen weer geopend voor publiek.

Vogelweelde in Assen

Voor de liefhebbers van vogels. Zaterdag staat Expo Assen in het teken van Vogelweelde.

Honderden verschillende soorten vogels, benodigdheden en hebbedingetjes voor en rond de vogelkooi worden hier geshowd en aangeboden.

De beurs wordt elk half jaar gehouden door Vogelweelde uit Meppel. Deze vereniging telt 145 leden. Een groot deel van hen is vandaag in Assen van de partij. De beurs vindt plaats tussen 09.30 uur en 16 uur.

Magisch Samhain in Bourtange

Vestingdorp Bourtange is zaterdag en zondag een wereld vol geesten, tijdreizigers, piraten en andere bijzondere verschijningen tijdens Magisch Samhain.

Samhain is een van de oudste feesten, het wordt al duizenden jaren gevierd. Voor de Kelten was dit ook het begin van het nieuwe jaar. Er zijn optredens van artiesten, vuurshows, steltlopers en meer magische figuren.

Op het Marktplein klinkt muziek en ook net buiten het centrum bij de Sikkepit zijn diverse activiteiten en kramen. Als de duisternis intreedt komt de magische wereld steeds dichterbij. Zaterdag van 11 tot 22.30 uur en zondag van 11 tot 18 uur.

Titus in Podium Zuidhaege Assen

 JeugdTheaterFestival Assen presenteert zondag de familievoorstelling 'Titus, zoon van Rembrandt' door Ila van der Pouw: humoristisch, ontroerend en magisch.

Titus is de slimme, opstandige, levenslustige zoon van Rembrandt. Titus heeft het niet makkelijk, want zijn vader heeft een belangrijke opdracht van Jan Six, de burgemeester van Amsterdam. En omdat alle aandacht van Rembrandt vooral in het maken van dat schilderij gaat, voelt Titus zich verwaarloosd door zijn vader.

Aanvang 15 uur.

Op zoek naar een ander uitje? Klik hier .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu