Waterpolitie stopt Kameleon-opnames. Regisseur Steven de Jong: ‘Ik ga niet snel meer in Friesland filmen’

Opnames van de Kameleon-film. FOTO LC/JAN LIGTHART

De Kameleon-opnames hebben woensdagmiddag een aantal uur stilgelegen. De waterpolitie stopte de crew tijdens filmopnames op het Sneekermeer wegens snelvaren. ,,Terwijl we ontheffing hebben”, zegt een boze Steven de Jong, regisseur van de derde Kameleon-film.

,,We voeren op de Terkaplester- en Goëngarijpsterpoelen, maar omdat we twintig meter buiten de boei voeren, werden we tegengehouden. Ik weet ook niet waar het Sneekermeer precies begint”, zegt Steven de Jong. ,,Mijn hele dag is vergald.”

De Jong had Commissaris van de Koning Arno Brok om ontheffing gevraagd. ,,Die stond volledig achter de vergunning. We hebben een ontheffing voor de halve provincie, behalve de natuurgebieden.”

Volgens De Jong was het juist zo’n mooie dag om te filmen. ,,Het was prachtig weer, dan moet ik het pakken. Maar een paar uur filmen zijn platgelegd. Zo kan ik geen film maken. Ik ga niet snel meer in Friesland filmen.”

De Kameleon voer met zo’n 30 tot 40 kilometer per uur over het water. ,,De Kameleon moet snel varen. Dat hoort bij die boot en daar hebben we een ontheffing voor. Als we nou gevaarlijk aan het varen waren of ons niet aan de regels hielden, dan had ik het begrepen. Maar dat deden we niet en er waren maar drie bootjes op het hele meer.” Volgens De Jong dreigde de politie ook om de Kameleon-boot in beslag te nemen.

Wat nu volgt, is waarschijnlijk een boete van 500 euro. ,,Maar die ga ik echt niet betalen; in geen honderd jaar. We gaan die aanvechten tot de hoogste instantie. Ik kan hier echt kwaad om worden. We zetten Friesland juist op de kaart met de opnames die we maken en dan krijg je dit.”

De politie kon nog niet reageren op dit voorval.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu