We liggen voor op vaccinatieschema maar: ’We moeten alert blijven op verspilling’

Goed nieuws: we liggen voor op het vaccinatieschema. Ziekenhuizen denken dat ze begin volgende week 40.000 medewerkers binnen de acute zorg ingeënt hebben.

Naar verwachting zijn volgende week 40.000 medewerkers in de acute zorg in ziekenhuizen gevaccineerd.

Naar verwachting zijn volgende week 40.000 medewerkers in de acute zorg in ziekenhuizen gevaccineerd. Foto: Shutterstock

Dat is meer dan de verwachte 30.000, omdat ze een extra dosis uit een Pfizer-flacon kunnen halen. Ook bij het GGD-centrum in Veghel verloopt het ondanks een langzame start volgens planning.

Op de eerste twee vaccinatiedagen zijn volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) al meer dan 12.000 ziekenhuismedewerker ingeënt. Na de 6000 van woensdag kon het tempo donderdag omhoog, omdat ziekenhuizen al vroeger op de dag begonnen en ook de kleinere vestigingen hun eerste lading vaccins hebben gekregen.

’Bereidheid erg hoog’

„Het verloopt zeer voorspoedig”, constateert een tevreden Ernst Kuipers, voorzitter van het LNAZ. „De bereidheid tot inenting is erg hoog.” Onder de medewerkers zijn bovendien nauwelijks bijwerkingen. De verwachting is dat de laatste partij vaccins maandag naar de ziekenhuizen gaat, waarna het hooguit enkele dagen duurt voordat ze zijn toegediend.

Het goede nieuws is dat er dan waarschijnlijk bijna 40.000 medewerkers binnen de acute zorg zijn gevaccineerd, waar ziekenhuizen eerder nog op 30.000 rekenden. Dat komt omdat ze zes doses uit een Pfizer-flacon kunnen halen, in plaats van de verwachte vijf. „Hopelijk kunnen we daarmee het personeelsuitval snel omlaag brengen”, zegt Kuipers. „Tussen kerst en oud en nieuw lag dat op de intensive care in het Erasmus MC op 16 procent, dat zouden we graag terug naar 5 procent duwen.”

Minder geprikt in het weekend

De ziekenhuizen lopen nog wel tegen de roosters aan. „In het weekend werken er minder ’inenters’ en wordt er dus minder geprikt”, zegt een LNAZ-woordvoerder. „Ook moeten we alert zijn op verspilling. Een flesje kan niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan, zolang het niet is klaargemaakt, dan moet je het wel goed timen met wie er langskomen. Maar voorlopig verloopt dat prima.”

Wel zijn andere ziekenhuismedewerkers teleurgesteld dat zij nog niet aan de beurt zijn. „Dan leggen we uit dat we de keuze moeten maken omdat er simpelweg niet genoeg doses zijn”, zegt de woordvoerder. „Daarbij gaat het om mensen wiens uitval de meeste invloed heeft op de opnamecapaciteit.”

Dat zijn medewerkers die werken op de intensive care, spoedeisende hulp, corona-afdeling, in de ambulance en de helikopter en directe patiëntenzorg verlenen. En dat omvat vooral verpleegkundigen en artsen die structureel zijn ingeroosterd op de genoemde afdelingen. „We willen hen niet beschermen omdat ze in het ziekenhuis besmet kunnen raken, dat gebeurt nauwelijks en ze blijven na vaccinatie beschermingsmiddelen dragen, maar vooral om besmetting in het dagelijks leven te voorkomen”, legt de LNAZ-woordvoerder uit.

Vrijdag openen Houten en Rotterdam

Als die groepen eenmaal zijn geweest, moeten de volgende ziekenhuismedewerkers binnen de vaccinatieplanning echter wachten tot april. „Natuurlijk willen we ontzettend graag dat zij snel mogen, maar dat is aan de politiek”, stelt de LNAZ-woordvoerder. Ze kan nog niet zeggen of Ernst Kuipers en Diederik Gommers wederom een oproep zullen doen aan die politiek om eerder de overige ziekenhuismedewerkers in te enten.

Daarnaast heeft de GGD in Veghel in de eerste twee dagen enkele tientallen medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen gevaccineerd. Woensdag ging het om 36 medewerkers, voor donderdag heeft de instantie nog geen concretere cijfers dan ’enkele tientallen’.

De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri kreeg woensdag in Veghel de allereerste coronaprik. Tot vrijdag is dat het enige GGD-centrum waar gevaccineerd wordt. Dan openen de locaties in Houten en Rotterdam. Vanaf 15 januari staan alle 25 GGD-vaccinatielocaties in het land klaar. De organisatie wil aan het eind van de maand zeker 200.000 vaccinaties gezet hebben.

’Honderden mensen per centrum per dag’

Voorlopig ligt de GGD daarvoor op schema, meldt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. „Vooralsnog zijn we geen problemen tegengekomen. Dat we slechts enkele tientallen mensen geprikt hebben, komt omdat we voortdurend kijken naar hoe het proces geoptimaliseerd kan worden. We moeten straks richting de zomer natuurlijk miljoenen mensen inenten. Dan gaat het bijvoorbeeld om een veilige doorstroom, zonder dat mensen te dicht op elkaar komen te staan. We prikken nu de hele dag, maar er is nog slechts één straat open. Pas vanaf vrijdag gaan we per centrum honderden mensen per dag inenten.”

Ondanks al het optimisme waarschuwt de woordvoerder ook. „Het is belangrijk dat werkgevers geen misbruik maken van hun mogelijkheid om het personeel uit te nodigen voor de prik. Het kan bij wijze van spreken dat een werkgever in de gehandicaptenzorg zijn mensen graag sneller ingeënt ziet en daarom toch alvast een uitnodigingsbrief stuurt. Wij controleren namelijk niet bij de werknemers waar ze precies werken, daar is in alle hectiek geen tijd voor. Als daar misbruik van wordt gemaakt zijn er straks te veel mensen en te weinig beschikbare vaccins.” De GGD kampt als gevolg van het ’Sanna-effect’ toch al met overbelaste telefoonlijnen.

Gehandicaptenzorg

De medewerkers uit de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging en Wmo komen naar verwachting later in januari aan de beurt. In februari volgen waarschijnlijk de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling, intramurale GGZ-cliënten en zorgmedewerkers daar, net als mensen tussen de 18 en 60 met een medische indicatie. Volgens de planning moet in september iedereen die dat wil gevaccineerd zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu