We naderen de vaccinatiegraad die ons van coronamaatregelen moet bevrijden. Toch twijfelt minister Hugo de Jonge over versoepelingen: 'Onzekerheden zijn groot'

Nederland nadert de vaccinatiegraad die ons uit de coronacrisis zou moeten slepen. Toch is de kans groot dat het demissionaire kabinet de zelf aangekondigde versoepelingen voor zich uit zal schuiven. De onzekerheden zijn nu eenmaal groot, zegt minister De Jonge (Volksgezondheid).

„De onzekerheden zijn te groot”, zegt minister De Jonge (Volksgezondheid).

„De onzekerheden zijn te groot”, zegt minister De Jonge (Volksgezondheid). Foto: HH/ANP

Met een vaccinatiegraad onder volwassenen van meer dan 75 procent is Nederland een van de wereldwijde koplopers. Begin komende maand moet iedereen die dat wil volledig gevaccineerd kunnen zijn tegen corona. De vaccinatiegraad zal dan rond de 85 procent liggen. „Het brengt een nieuwe fase in de aanpak met zich mee, ook in de manier waarop we denken over maatregelen”, zei coronaminister Hugo de Jonge maandag na afloop van het kabinetsberaad over de corona-aanpak.

Grens

Er zit immers ’een grens aan de termijn waarop je beperkende maatregelen kunt stellen’, zegt De Jonge. „Zeker nu iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren.”

Op 20 september wil het kabinet de anderhalve meter loslaten, waarmee de mondkapjes in het openbaar vervoer weg kunnen, het thuiswerken niet meer hoeft en grote groepen weer normaal bijeen kunnen komen, zij het vaak nog met toegangstesten. Op 1 november zouden dan alle maatregelen weg kunnen. Toch is de kans groot dat het kabinet voor de versoepeling van september een teleurstelling zal verkopen.

2200 tot 3400 ic-opnames

Met een vaccinatiegraad van 85 procent zullen er immers nog altijd 1,8 miljoen volwassenen niet immuun zijn. „Dat kan alsnog 2200 tot 3400 ic-opnames veroorzaken en tussen de 16.000 en 32.000 ziekenhuisopnames. Als dat in korte tijd over de zorg heen walst, is dat te veel”, schetst De Jonge. „Het is niet wat je wilt, maar het kan wel gebeuren.”

Bovendien zijn er nog veel onzekerheden, zegt de bewindsman. Zo is nog onduidelijk wat het loslaten van de anderhalve meter in het hoger onderwijs en het mbo zal doen voor de ziekenhuisopnames, hoe groot het seizoenseffect is en wat de verwachte golf van gewone griep voor invloed heeft. Bovendien zijn de gevaccineerden niet gelijkmatig verspreid over het land. „In bepaalde wijken in de grote steden en in de bible belt blijven pockets waar de vaccinatiegraad laag is en de verspreiding harder gaat, wat leidt tot meer ziekte en ziekenhuisopnames.”

Vaccineren

Kern van de kabinetsaanpak blijft voorlopig: vaccineren. Volgens De Jonge ’helpt het om de doelen te halen’ – het beschermen van kwetsbaren en voorkomen van overbelasting van de zorg. Een derde vaccinatie voor een bepaalde doelgroep en een jaarlijks terugkerende vaccinatieronde ligt voor de hand. Maar wetende dat het virus zich ook niet door een hoge vaccinatiegraad zal laten verjagen, zal het kabinet met een strategie moeten komen over het inbedden van corona op de lange termijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu