Storing bij website voor gratis test op corona voor vakantie. Lijnen GGD voor telefonische afspraak overbelast

Foto: ANP

Het systeem achter de website testenvoorjereis.nl draait nog niet. Woensdag zou de site, waar je een afspraak kan maken voor een gratis test voor je op vakantie gaat, live moeten gaan. Er zijn echter technische problemen. Tegelijk klagen mensen dat ze de GGD-lijn niet kunnen bereiken.

Het zou een ’tour de force’ worden om alles op tijd draaiend te hebben, klonk afgelopen vrijdag al tijdens een briefing over het Digital Corona Certificate in de CoronaCheck-app. Die krachttoer blijkt wellicht toch een overvraging geweest van het hele systeem. Vanaf woensdag zouden mensen namelijk via testenvoorjereis.nl een afspraak moeten kunnen maken voor een test, die uiteindelijk moet leiden tot een groene QR-code in de CoronaCheck-app.

Maar wie het probeert, leest op de site dat je voorlopig alleen het GGD-nummer kan bellen voor een afspraak. Het lukt op dit moment nog niet om de app, de site en de systemen van de aanbieders van de testen aan elkaar te koppelen, legt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur uit. „We hopen dat dit in de loop van de dag wel lukt.”

Ingewikkelde infrastructuur

Het heeft alles te maken met de ingewikkelde infrastructuur achter de app. Verschillende ministeries hebben gezamenlijk afspraken gemaakt met een reeks commerciële aanbieders waar men zich kan laten testen. Alleen werken die allemaal met andere systemen, waarvan sommigen makkelijker te koppelen zijn aan het planningssysteem achter de centrale website.

Bovendien moeten de aanbieders, als iemand zich heeft laten testen, een code leveren na een positieve uitslag. Met die code kunnen mensen dan een QR-code aanmaken in de app, die vanaf donderdag 1 juli toegang gebruikt kan worden als je op reis gaat. Ook dat loopt nog niet goed.

Het ziet ernaar uit dat woensdag niet alle aanbieders gekoppeld kunnen worden, en het aantal afspraakmogelijkheden dus beperkter zal zijn. De komende dagen wordt het aantal opties dan uitgebreid.

GGD-lijnen overbelast

Los van testenvoorjereis.nl kan je ook een afspraak maken via de GGD. Dat moet telefonisch, maar bij De Telegraaf meldden zich woensdagochtend meerdere mensen die er niet door komen. De GGD erkent dat het erg druk is bij het speciale telefoonnummer voor de gratis testen, 0800-5005. De GGD’en vragen mensen dan ook om nog niet te bellen wanneer ze deze week nog niet op vakantie gaan. „Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen die deze week wel met vakantie gaat, hun test kan inplannen.”

Je kan overigens ook een groene QR-code krijgen in de CoronaCheck-app door je vaccinatie aan te melden. Tot dinsdagmiddag hebben 2,5 miljoen mensen dat gedaan, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu