Weekcijfers RIVM: aantal positieve tests zakt tot rond de 100.000

Foto: ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het weektotaal lijkt dinsdag onder de 100.000 positieve tests uit te komen, of misschien net erboven. Dat is het laagste aantal sinds begin november. Het aantal bevestigde besmettingen daalt voor de derde week op rij.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor 116.477 meldingen van positieve tests had gekregen. In de zes dagen erna zijn 85.508 besmettingen aan het licht gekomen, gemiddeld 14.251 per dag. Daarmee zou het weektotaal kunnen uitkomen op 95.000 tot 100.000. Dat zou een daling van zo'n 20 procent zijn.

Grote vraag is wat de komende weken brengen. Als de omikronvariant zich verder weet te verspreiden, kan het aantal positieve tests weer gaan oplopen. Dat zou daarna ook tot meer ziekenhuisopnames kunnen leiden. Om dat te voorkomen, heeft het kabinet een lockdown ingesteld en wil het zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen een boosterprik geven.

Ziekenhuis

Het RIVM meldt dinsdag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bij de cijfers van vorige week waren er 1878 opnames, waarvan 332 op de intensive cares. Verder komt het RIVM met het aantal meldingen van sterfgevallen. Vorige week waren dit er 445. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal sterfgevallen lijkt te dalen.

Het instituut komt ook met een reproductiegetal. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Het getal zit sinds een paar weken onder de 1. Dat betekent dat het aantal besmettingen langzaam daalt.

Nieuws

menu