Weer minder sterfgevallen dan normaal in deze tijd van het jaar

Weer minder sterfgevallen dan normaal in deze tijd van het jaar ANP

Het aantal sterfgevallen was vorige week wederom lager dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

Vorige week kwamen naar schatting 2750 mensen te overlijden. Daarmee is het aantal sterfgevallen zo'n 50 lager dan normaal en vergelijkbaar met een week eerder.

Het komt vaker voor dat een sterftepiek - zoals recentelijk als gevolg van het nieuwe coronavirus - juist wordt opgevolgd door een dal. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een bekend fenomeen dat het aantal sterfgevallen tijdelijk lager ligt na een sterftegolf.

Socioloog Tanja Traag van het CBS legde eerder uit dat een deel van de mensen die de afgelopen maanden zijn overleden aan het coronavirus onder normale omstandigheden nu was overleden.

Er overlijden nog steeds mensen aan Covid-19

Ondanks het lage sterftecijfer van dit moment, overlijden er nog steeds mensen aan Covid-19, benadrukken de onderzoekers. Voor zover bekend bij het RIVM zijn vorige week 104 mensen overleden aan het virus. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger. Niet iedereen die overlijdt aan het coronavirus, is daar ook op getest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu