Weeronline: ’Juli lijkt warme zonnige maand te worden’

We mogen ons opmaken voor een mooie zomervakantie. Met name juli lijkt een warme, zonnige maand te worden. Goed nieuws voor de onzekere reiziger, die toch maar voor een kampeertrip in eigen land kiest.

Zomerse uitbundigheid bij de bij de Baggelhuizerplas in Assen. Meteorologen verwachten een zomer vol zonnig weer.

Zomerse uitbundigheid bij de bij de Baggelhuizerplas in Assen. Meteorologen verwachten een zomer vol zonnig weer. Foto: Archief DVHN/Marcel Jurian de Jong

De meteorologen van Weeronline keken voor de voorspelling van de zomervakantie naar verschillende seizoensmodellen en legden een aantal berekeningen van de afgelopen tijd over elkaar heen. Immers, de zomervakantie begint voor de regio Noord pas op 10 juli, en voor Zuid zelfs pas op 24 juli. Nog ver weg, maar toch valt er wel een hoop te melden.

Een hoop positiefs bovendien, aldus meteoroloog Yannick Damen. ,,Juli lijkt echt warm en droog te worden, met regelmatig temperaturen boven de 25 graden en enkele tropische dagen. De wind zit namelijk in het noordoosten tot oosten en dat is in deze tijd gunstig voor mooi zomerweer. Dus dat is een perfect vooruitzicht.”

Augustus onstabieler

Augustus verloopt dan weer wat onstabieler, legt Damen uit. De wind draait naar een zuidelijke richting, waardoor het soms bloedheet zal worden. Maar draait de wind iets meer in zuidwestelijke richting, dan is het juist wat koeler en buiïger. ,, Het weer wordt dan wat onzekerder, met iets meer buien. Met name als de stroming vanuit het zuiden is, kunnen er stevige buien vallen.”

Tegelijk is zee al snel opgewarmd de afgelopen tijd. Het voorjaar verliep vaak koud en somber, en dus bleek de Noordzee een koude plens water. Maar de zonnige weken die we achter de rug hebben, hebben nu gezorgd voor een watertemperatuur van 14 tot 15 graden. Vermoedelijk loopt die snel verder op naar 18 tot 20 graden, wat heel normaal is. ,,Daardoor heeft de zee ook minder invloed op de temperatuur in augustus.”

Campings volgeboekt

Dat is goed nieuws voor veel vakantiegangers. De campings en huisjesparken in Nederland zijn goeddeels volgeboekt, mede doordat veel mensen nog dubben over een vakantie over de grens. De onzekerheid rond de PCR-testen, de maatregelen ter plaatse, de reisadviezen en het vaccinatiepaspoort hangen als een wolk boven de reismarkt.

Bovendien luidt een bekende wijsheid dat als het hier mooi weer is, het zuidelijker vaak spookt. ,,Nou, je ziet wel dat er in het Middellandse Zeegebied wat meer kans is op onweersbuien. Maar het regent daar eigenlijk zelden, dus ook met iets meer buien zal het over de hele linie wel meevallen. Zeker aan de kusten. Het is vooral dat als je landinwaarts gaat, het soms kan onweren”, aldus Damen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu