Weet je wel dat Google jarenlang bijhoudt waar je bent geweest? Maar: dat kun je stopzetten. Lees hier hoe je dat doet

Google houdt precies bij waar je bent geweest en wat je online doet. Google: Unsplash

Wil je niet dat Google jarenlang bijhoudt waar je bent geweest en wat je op je smartphone hebt uitgespookt? Dan kan je instellen dat de internetreus na enkele maanden automatisch je locatiegeschiedenis en activiteiten vergeet. Zo ga je aan de slag.

Google houdt standaard veel informatie over je bij. Duik je de instellingen van je Google-account in, dan vind je wellicht een volledige kaart terug met alle plaatsen waar je in de afgelopen jaren bent geweest, een lijstje met wanneer je welke apps hebt gebruikt op je smartphone en welke filmpjes je hebt gekeken op YouTube.

Volgens het bedrijf zouden die gegevens hun diensten verbeteren. ,,Wat je zoekt, leest en bekijkt, kan gezamenlijk worden gebruikt om sneller taken uit te voeren, nieuwe content te ontdekken en verder te gaan waar je bent gebleven”, klinkt het.

Je informatie wordt eeuwig bewaard (als je niks doet, tenminste)

Die informatie wordt in principe voor eeuwig bewaard. Tot vorig jaar was het dan ook enkel mogelijk om je activiteitengeschiedenis handmatig te wissen. Lees: je moest elke keer naar de instellingen van je Google-account gaan, daar de juiste opties opsnorren en alle gegevens verwijderen. Veel werk dus.

Dat heeft Google nu een beetje eenvoudiger gemaakt. Met de AutoDelete-functie kun je instellen je gegevens automatisch te laten wissen na drie of achttien maanden. De functie werkt op dit moment enkel voor je locatiegeschiedenis en je web- en app-activiteit.

Automatisch wissen

Zet jij zelf ook liever een vervaldatum op je data? Ga dan naar ‘ Activiteitsopties ’ in de instellingen van je Google-account. Je ziet er een lijstje met ‘activiteiten’: alle bezigheden op het internet of op je smartphone die Google volgt en bewaart.

Klik op ‘ Web- en app-activiteit ’, daarna op ‘ Activiteit beheren ’ en op ‘ Kiezen voor automatische verwijdering ’. Vervolgens kan je kiezen of je gegevens drie maanden of achttien maanden worden bewaard. In het volgende venster kan je opteren om met terugwerkende kracht meteen ook alle data die op dit moment ouder is dan drie maanden te verwijderen. Kies je gewenste optie en bevestig.

Ga terug naar ‘ Activiteitsopties ’ en doe hetzelfde voor ‘ Locatiegeschiedenis ’. Klik op ‘ Activiteit beheren ’, ‘ Kiezen voor automatische verwijdering ’ en selecteer de gewenste opties.

Uitschakelen: geef Google geen toestemming

Je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om Google geen toestemming te geven om je activiteit bij te houden. Daarvoor klik je bij elke activiteitsoptie op de blauwe schakelaar. Als de schakelaar grijs is, is de functie uitgeschakeld.

Google waarschuwt wel dat bepaalde gepersonaliseerde functies in Google-diensten in dat geval beperkt worden of niet zullen werken. Bijvoorbeeld kan het dan je geen relevante zoekresultaten ziet of geen aanbevelingen krijgt voor interessante plaatsen in de buurt.

Dit artikel werd eerder in mei 2019 gepubliceerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu