Welke hoogtepunten staan Groningen en Drenthe te wachten in 2018?

Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten in 2018?  Welke thema's komen aan de orde in Groningen en Drenthe? Tien onderwerpen waarvan zeker is dat ze voorbij komen in het nieuws.

1. Gaswinning

Het wordt een spannend jaar voor de gaswinningsregio. De massale gevolgen van de versterkingsoperatie doemen steeds duidelijker op: bijna alle woningen moeten een ingrijpende verbouwing ondergaan, en menig huis moet worden gesloopt.

Karakteristieke panden dreigen te verdwijnen. De gaswinning zal het aangezicht van Groningen definitief veranderen. Met hoop en vrees wordt gekeken naar Eric Wiebes, de nieuwe minister van Economische Zaken. Het is aan hem om met een nieuw plan voor de toekomst van de gaswinning in Groningen te komen nadat de Raad van State het gasbesluit afgelopen november vernietigde.

2. Koloniën van Weldadigheid

Komen de Koloniën van Weldadigheid op de Erfgoedlijst van Unesco? In de zomer komt daar een antwoord op. Van de verschillende erfgoedlijsten die de Unesco hanteert, zoals die voor immaterieel (levend) en de Memory of the World-lijst (documentair erfgoed), is de Werelderfgoed de meest pretentieuze en de moeilijke om op te komen.

Om de lijst te halen moeten de Koloniën, of liever gezegd haar vertegenwoordigers, het internationaal belang van het gebied bewijzen. Geen gemakkelijke klus, al dragen de gasvelden misschien wel de bijzonderste naam van alle plekken waar een gaswinningsvergunning van kracht is. Wat de gevolgen voor de gaswinning zijn, mochten de Koloniën straks werelderfgoed zijn, is onduidelijk.

Gasproducent Vermillion hoopt op een vernieuwing van de vergunning. De gemeente Westerveld heeft bij minister Wiebes van economische zaken aangedrongen op een nulmeting. ,,Dit is zo'n bijzonder gebied, dat moet je beschermen'', betoogde Vincent Nevels namens de gemeente.

 

3. Groninger Forum

Eind 2018 heeft de stad Groningen er een nieuwe architectonische blikvanger bij: dan is het Groninger Forum gereed. Ja, straks heeft de stad er een kolos van een cultuurkathedraal bij, waar voor- en tegenstanders het glas kunnen heffen of andermaal de degens kruisen op een van de liefst acht verdiepingen - en een fietsenkelder en een bioscoop op het dak - die het pand rijk is.

Nog even en alle schroeven zitten vast. Zelfs die van de onderste verdieping, die pas aangedraaid kunnen worden als op de achtste verdieping beide kernen van het gebouw aan elkaar vastzitten. Misschien niet zo erg dus, dat het grote publiek nog even moet wachten voor het voet over de drempel zet. De werkzaamheden gingen tot nog toe onverbiddelijk gepaard met stevige kritiek. Ook stokte de bouw als gevolg van de aardbevingen. En dus: twee jaar vertraging, sloop en herbouw.

Nu, na zeven jaar ploeteren, is het einde alsmede een omslag in zicht. Volgens Forum-directeur Dirk Nijdam reageert het volk steeds positiever. Hij hoopt dan ook op een 'Groninger Museum-effect'. Het kost soms wat om van iets of iemand te leren houden. Hoe het ook zij, eind 2018 heeft Groningen er een nieuwe bibliotheek, informatiecentrum, vijf bioscoopzalen, Stripmuseum, expositiezalen en een debatcentrum bij. Proost alvast, op de oplevering in 2019.

4. Koningsdag in Groningen

Hunne Majesteiten koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vrijdag 27 april 2018 aanwezig bij de viering van Koningsdag in Groningen, hoofdstad van de provincie Groningen. Geen dag om ongemerkt voorbij te laten gaan, natuurlijk.

Zo'n dertig stadse ondernemers pleiten daarom zelfs voor een driedaags feest, zeg maar de Drie Dolle Dwaze Koningsdagen. Dit leek wethouder Joost van Keulen (VVD) ook wel wat, zo zei hij op een ondernemersbijeenkomst van Gastvrij050 in november. Hoe de meerdaagse Oranjefuif er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Wel zal het behalve in de binnenstad en net als voorgaande jaren zowel op Koningsdag- als -nacht feest zijn in het Stadspark.

Ook bioscoop Pathé en het Groninger Museum hebben aangegeven te willen delen in de feestvreugde. Van Keulen verwacht dat, met de komst van Koningspaar, 15 tot 20.000 meer mensen Groningen bezoeken. Voor ons allemaal telt natuurlijk maar één vraag: wat trekt Máxima aan?

 

5. Gemeentelijke herindeling

De gemeentebesturen in Drenthe en Groningen gaan op de kop. Als eerste wordt het spannend in Haren. In januari houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de toekomst van de gemeente die strijdt voor zelfstandigheid.

Lukt het Haren stand te houden of hoort het dorp straks samen met Ten Boer bij de gemeente Groningen? In maart zijn er reguliere gemeenteraadsverkiezingen, in november is er een nieuwe ronde herindelingsverkiezingen.

6. Tesla

„Hi Tesla. We Are Top Dutch.” Met deze begroeting nodigt een groep brutale noorderlingen elektrische-autofabrikant Tesla uit in Noord-Nederland een enorme accufabriek te bouwen.

De website van het initiatief somt de voordelen van onze regio op: we zijn onder meer groen, talentvol en in Groningen werd in de negentiende eeuw door hoogleraar Sibrandus Stratingh de voorloper van de elektrische auto ontworpen. Krijgt Top Dutch het voor elkaar om in gesprek te komen met topman Elon Musk en om Tesla naar de Eemshaven te halen? Als het lukt, gebeurt het in 2018.

7. Fietsen op de VAM-berg

De VAM-berg in Wijster, de hoogste berg van het Noorden, gaat na jaren voorbereiding eindelijk open voor fietsers. Eind november waren ze eruit, zo verkondigde gedeputeerde Henk Brink trots in deze krant, nadat de plannenmakerij flinke vertraging had opgelopen door bodemonderzoek.

De problematische ondergrond, bestaande uit afval afgedekt met plastic, vormt de basis van waaruit de komende jaren dan toch het 'Dak van Drenthe' moet verrijzen: een recreatiewal van 900 meter die de top van de voormalige vuilstort en afvalbult op 63 meter hoogte brengt. Naar verwachting zijn in de zomer alvast drie verschillende fietsroutes klaar: een atb- en een 'gewone' fietsroute, plus een kasseienstrook.

 

8. Groningen Airport Eelde

Het wordt het jaar van de waarheid voor Groningen Airport Eelde. De verlengde baan ligt er al even, menig vliegbestemming viel weg en kwam erbij. Nog even en ook München en Brussel zijn vanaf het Drentse vliegveld bereikbaar, wat de deur open zet voor tig bestemmingen wereldwijd.

Ondertussen steggelen de gemeenten over hoe lang ze het vliegveld financieel nog moeten steunen en zoekt Harm Post naar creatieve manieren om Groningen Airport Eelde van meer bedrijvigheid te voorzien. Hoe dit alles uit zal pakken? We gaan het in 2018 zien.

9. 100 jaar De Ploeg

In 1918 richtte een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg op. 100 jaar later wordt dit groots gevierd, met onder meer een grote overzichtstentoonstelling die vanaf eind mei in het Groninger Museum is te zien. Van 26 mei tot en met 4 november verwelkomt het museum bezoekers voor de expositie, die de titel Avant-Garde krijgt.

Te zien is het werk van de Ploeg-kunstenaars in combinatie met dat van traditionele coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag en Otto Eerelman. Ook is aandacht voor schilders die van invloed zijn geweest op De Ploeg, onder wie Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh. Maar niet alleen binnenshuis wordt een eeuw Ploeg gevierd, ook op andere plekken in de stad vinden activiteiten plaats zoals muziekvoorstellingen, symposia en wandelingen.

10. Blues

Het wordt een bluesy jaar. Niet alleen is het vijftig jaar geleden dat de legendarische single Window Of My Eyes van de mythische Cuby + Blizzards met voorman Harry Muskee uit Grolloo werd uitgebracht, het Drentse dorp krijgt ook nog eens Beatle-legende Ringo Starr op bezoek. Die betreedt op vrijdag 8 juni de heilige bluesgrond tijdens het Holland International Blues Festival.

Nieuws

Meest gelezen

menu