Welke jas trek ik aan, rijden er nachtbussen en wat doe ik met die vlag? Dit moet je weten over Koningsdag

Koning Willem-Alexander vierde zijn verjaardag in 2018 met zijn familie in Groningen. Foto: Archief DvhN/Hilbrand Dijkhuizen Foto: hilbrand dijkhuizen

Festivals, vrijmarkten of ouderwetse spelletjes. Het hoort bij Koningsdag. Maar hoe wordt het weer? Hoe kom ik na Koningnacht de stad uit met het openbaar vervoer? Zijn de winkels open? Dit moet je weten voor een geslaagde Koningsdag.

Wanneer mag de vlag uit?

Koningsdag wordt extra feestelijk als je de vlag uithangt. Maar vanaf wanneer mag dat? Eigenlijk altijd, want er zijn geen wettelijke regels voor. De Nederlandse driekleur mag op alle dagen van het jaar in top gehesen worden.

Er zij wel gebruiken en gewoontes voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. De vlag wordt inde regel na zonsopkomst gehesen en voor zonsondergang weer binnen gehaald. De oranje wimpel wordt gebruikt op op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinsessen van Oranje.

Korte broek of capuchon?

Je kunt woensdag de korte broek aantrekken maar of het dan een aangename Koningsdag wordt, is de vraag. De temperatuur komt uit op 13 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af en het is niet heel warm. Hierdoor denk je misschien niet zo snel aan insmeren, maar vergis je niet. De zonkracht loopt op naar 5. Daardoor kun je volgens Weeronline eerder dan verwacht verbranden.

Als je met Koningsnacht de stad ingaat is het raadzaam om een goede jas aan te doen. De temperatuur daalt tot maximaal 4 graden.

Ik wil met het openbaar vervoer op pad, kan dat?

Jazeker. Dinsdagavond rijden veel buslijnen extra vaak naar de stad Groningen. Vanaf het hoofstation rijden veertien buslijnen tijdens Koningsnacht de hele nacht door. Hier vind je alle vertrektijden.

Op Koningsdag rijden bussen volgens de zaterdag-dienstregeling. Van en naar de stad Groningen rijden veel lijnen extra ritten voor bezoekers van de koningsdagactiviteiten en Kingsland in het stadspark. Tot 02:00 uur in de nacht rijden bussen extra vaak naar Leek, Roden, Zuidlaren, Annen, Appingedam, Oosterwolde, Surhuisterveen, Emmen, Drachten, Assen en Stadskanaal.

Zijn de winkels wel open?

Zelfstandige ondernemers kunnen er voor kiezen om de deuren dicht te houden. Volgens de winkeltijden die bijna alle gemeenten hanteren, is dit - ook al is het Koningsdag - een gewone zaterdag. Vrijwel alle supermarkten zijn open en in de grote kernen zijn de meeste winkels gewoon open. De kans dat je geen boodschappen kunt doen is klein.

In Groningen is het veel te druk, waar kan ik naar toe?

Zie je het niet zitten om in Groningen op de singels in de massa langs de kraampjes en stalletjes van de gelegenheidshandelaren te sjokken? Geen nood, uitwijkmogelijkheden zat. Denk bijvoorbeeld aan de vrijmarkten in Stadskanaal of Loppersum. Ook elders in de provincies Drenthe en Groningen zijn er voldoende plekken om een oranje vrijmarkt te bezoeken of om anderszins de verjaardag van koning Willem-Alexander op gepaste wijze te vieren.

Zorg voor kleingeld in de knip

Ten slotte nog twee tips: Neem voldoende kleingeld mee naar de vrijmarkten om het betalen te vergemakkelijken en ding af op de vraagprijzen!

Nieuws

menu