Welke spelcomputer past bij je kind (en jou)?

Donkere dagen. Herfstvakantie. Veel kinderen kruipen op de bank om te gamen. Welke console is voor wie het best?

Gamers zijn net zeeolifanten. Zodra zich vers bloed aandient aan de top, wil slechts een enkeling in de harem nog met de oude garde worden gezien. ,,Het begint bij de fabrikanten”, zegt Paul Hulsebosch, gamerecensent van techsite Tweakers. ,,Die brengen voor eerdere consoles simpelweg geen spellen en updates meer uit. Natuurlijk kun je met oude spellen nog jaren doorspelen. Maar in feite sterven ze een langzame dood.”

Het zal ook het lot zijn van de huidige generatie spelcomputers. Maar ondanks gefluister over aanstormende uitdagers, staan deze drie alfamannetjes waarschijnlijk het komende jaar nog fier aan de macht: Playstation 4 van Sony, Xbox One van Microsoft en Nintendo Switch (opvolger van de Wii en Wii U).

Playstation en Xbox

Met 76 miljoen verkochte exemplaren is PlayStation 4 (verkrijgbaar in de varianten Slim en Pro) ruimschoots de populairste gameconsole. Aan de hardware is dat niet eens te danken. De Slim is onder de motorkap inwisselbaar met de Xbox One S. En ook de Pro (Playstation) en X (Xbox) - qua rekenkracht, opslag en fysieke omvang de bredere broertjes - ontlopen elkaar nauwelijks. Die laatste twee gaan ook prat op de beste beeldkwaliteit: 4K en HDR. ,,Maar dat wordt enkel waargemaakt als je tv dat aankan”, tekent Hulsebosch aan. ,,En ook veel spellen leveren bij dat soort grafische pracht aan snelheid in.”

Voor fervente gamers zijn de Playstation en Xbox net zo superieur als onderling inwisselbaar. Het grote verschil is het aanbod aan games. Lang niet alle games draaien op alle consoles, waardoor de keuze voor een bepaald systeem vaak wordt ingegeven door het game-aanbod. Zowel Playstation als Xbox hebben zogenoemde exclusives; games die uitsluitend op die console te spelen zijn. In vergelijking met de Xbox heeft Playstation meer exclusieve publiekstrekkers. Deze herfst zijn dat de potentiële verkoopkanonnen God of War en Spi-der-Man. Xbox stelt daar met Forza Horizon 4 een racegame tegenover. Grafisch prachtig, maar met een hoog je-moet-er-van-houden-gehalte.

Ook qua online-aanbod houden Xbox en Playstation vooral elkaar in de gaten. Je kunt bij beide voor 60 euro per jaar een abonnement kopen waarmee je online kunt gamen.

Hoewel de toekomst van het gamen vaak in één adem wordt genoemd met virtual reality, durft alleen Playstation de stap aan om een VR-bril op de markt te brengen. Playstation VR kan zich niet meten met brillen als de Oculus Rift en HTC Vive - voor de pc - maar is wel een goedkoop alternatief.

Nintendo Switch

Nintendo gaat ondertussen volkomen zijn eigen weg. Zou je de Xbox en de Playstation vergelijken met een hypermoderne wolkenkrabber, dan is de Nintendo een kakelbont opblaaskasteel. De Switch is geen klassiek kastje dat met kabels aan je tv is gekoppeld, maar een hybride ‘handheld’; een handzaam scherm met aan weerszijde een vrolijk blokje knoppen. Thuis kunnen de beelden als vanouds naar je tv worden doorgesluisd. Maar op het kleine scherm kun je ook in de trein, wachtkamer of pretparkrij draadloos doorspelen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de rekenkracht en visuele kunsten van de innovatieve Switch stukken minder zijn dan die van de concurrentie.

Ook qua bediening wint de Switch de originaliteitsprijs. De twee knoppenblokjes, Joy-Cons genoemd, zijn los te klikken van hun schermpje. Om vervolgens beide dienst te doen als individuele afstandsbediening (zodat je tegen elkaar kunt spelen) of samen één controller te vormen; mogelijk met een los verkrijgbare houder ertussen (29,95 euro) wat lekkerder in de hand te liggen. Een groot pluspunt.

Net als de andere systemen heeft Nintendo zijn eigen exclusives, waaronder vertrouwde krakers als Mario, Luigi, Donkey Kong en Zelda; vaak ook aanwezig in partygames waarbij tot wel acht spelers elkaar tegelijk met bananen kunnen beschieten. ,,Nintendo maakt fantastische, kindvriendelijke games”, vindt Hulsebosch. ,,Maar wanneer je vriendjes op hun Xbox of Playstation aan Call of Duty zitten, komt sowieso het moment dat Mario niet cool meer is.”

Met 20 euro is het jaarabonnement op de online Nintendo-bibliotheek veel goedkoper dan die van de concurrentie. Het aanbod aan spellen is daarentegen ook stukken kleiner.

Conclusie

De vraag wat de beste console is, valt niet te beantwoorden. Voor een familie met kinderen is de creatieve Nintendo Switch een prima koop. Oudere kinderen en doorgewinterde gamers hebben waarschijnlijk meer aan een Playstation of Xbox One. De eerste heeft iets meer games die exclusief voor de PS4 zijn gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu