Wereld van hete droogte

De bavianentempel in Serenga. FOTO JAN ANNINGA

Het was een van de parels van het voormalige dierenpark: de savanne. En dus stond van meet af aan vast dat ook het nieuwe Wildlands Adventure Zoo Emmen er één zou krijgen. Twee keer zo groot, zoals ook het complete park is verdubbeld in omvang. Op de nieuwe savanne struinen straks de vertrouwde neushoorns, giraffes, struisvogels, zebra’s en impala’s rond, maar er is meer.

Zo lopen de bezoekers op hun weg ernaartoe dwars door het verblijf van de prairiehondjes, huppelen er wallaby’s rond en is er een lange loopbrug vanwaar ze de leeuwen – die niet meer achter glas zitten – kunnen zien lopen. Of zien liggen op een rots, dankzij een trucje van het park. Een van de rotsen is namelijk verwarmd, om de roofdieren naar een plek te lokken waar zij voor het publiek goed te zien zijn. De nijlpaarden zijn voortaan ook onder water te bekijken. Omdat nijlpaarden nogal wat mest produceren, is er een dubbele waterzuivering aangelegd om het water helder te houden.

In deze wereld van hete droogte, met de naam Serenga, zijn ook kamelen en onagers (wilde ezels) te bewonderen, in de woestijn waarin de savanne overgaat. Bezoekers lopen er door treinstellen die zogenaamd zijn ontspoord, vlak langs de dieren. De treinen dienen twee doelen: het publiek kan zonder gevaar vlakbij de dieren komen en ze vormen een afscheiding tussen de verschillende dierenverblijven. De coupés zijn bewust lelijk en oud gemaakt, wat niet bij iedereen bekend was toen zij nog aan de rand van het bouwterrein stonden opgesteld. Meer dan eens kregen de werklieden te horen van passanten dat ze die treinen toch even moesten opknappen…

Wie bekijkt wie
Grappig element in Serenga is het verblijf van de mantelbavianen, die een oud amfitheater bevolken. De rollen van publiek en dier zijn hier omgedraaid als het gaat om ‘wie bekijkt wie’. De bezoekers belanden namelijk midden in de arena van het theater, terwijl de tribune het domein is van de apen.

In Serenga is ook de kinderboerderij te vinden. Hier scharrelen niet langer de welbekende cavia’s en varkens rond, maar nog wel Nubische geiten, dwerggeiten, kameroenschapen en dwergezels. Dieren die passen in de wereld van hete droogte, die voor een belangrijk deel is geïnspireerd op Afrika. De levende have loopt tussen de lemen hutjes van het zogeheten dogon-dorp, waar de bezoekers uitkomen als zij het entreegebouw, een lemen zonnepaleis uit Mali, achter zich hebben gelaten.

Het dogon-dorp is het dorp van Momma Dunia, een Afrikaanse dame die niet meer leeft maar wiens gedachtegoed nog alom aanwezig is. ‘Zorgen voor de natuur’ is hier het thema. Dit komt onder meer naar voren tijdens de trucksafari die de bezoekers kunnen maken. Een chauffeur leidt hen over de savanne en de woestijn en fungeert tegelijkertijd als gids. Hij legt het publiek bijvoorbeeld uit waarom het stropen van neushoorns uit den boze is en waar rangers , natuurbeschermers, zoal op letten.

De safari begint in de zogenoemde boma-kraal, een nederzetting van de rangers . Ook hier is een kinderboerderij waar onder meer mini-zeboes, de kleinste runderen ter wereld, rondlopen om te worden geaaid.

De hele Wildlands-themabijlage lezen doe je hier.

Nieuws

menu