Wereld van ijzige koude

Bezoekers kijken rond in Nortica tijdens een van de testdagen in Wildlands. FOTO JAN ANNINGA

IJsberen. Als er één diersoort is die bovenaan het verlanglijstje voor Wildlands Adventure Zoo Emmen prijkte, dan is het dit imposante roofdier. IJsberen vormen het middelpunt van de klimaatwereld die Nortica heet: de wereld van de ijzige koude. Niet dat het er letterlijk koud is, want het gros van deze wereld is in de openlucht en dus valt de temperatuur moeilijk te regelen. ,,Maar Nortica roept wél een gevoel van kou op, door hoe het is gemaakt en hoe het eruit ziet. Het heeft een koele uitstraling’’, zegt directeur Frankwin van Beers.

In het oude Noorder Dierenpark liepen decennia geleden ook ijsberen rond. Op een gegeven moment verdwenen de dieren echter van het toneel. Veel abonnementhouders en dagjesbezoekers vonden dat jammer. De directie besloot daarom dat ijsberen zeker van de partij moesten zijn in het nieuwe Wildlands. Vorig jaar arriveerden er alvast twee in Dierenpark Emmen en inmiddels is er een derde beer bij gekomen.

De terugkeer van de ijsberen in Emmen had heel wat voeten in aarde. Het houden van ijsberen is namelijk met veel regels omgeven. Zo schrijven de stamboekrichtlijnen van de European Association of Zoos and Aquaria onder meer voor dat in de stal een speciale geluidsdichte bunker van beton moet zitten, waar ijsbeervrouwtjes hun jongen kunnen werpen.

 

Die bunker is gebouwd, maar de komst van jonge ijsbeertjes is voorlopig nog niet aan de orde in Wildlands. Het park heeft eerst alleen drie jonge vrouwtjes toegewezen gekregen, en dát was al een jarenlang proces. Voordat er een mannetje bij mag om voor nageslacht te zorgen, moeten de verzorgers in Emmen eerst laten zien dat ze goed met deze dieren om kunnen gaan.

In Nortica zijn de ijsberen zowel boven water als onder water – mét golfslag – te bewonderen, via grote glazen wanden in de kelder van het poolstation. Ook pinguïns zijn er met onderwaterkijkers (periscopen) te bekijken. Achter het poolstation zit een apart verhaal, zoals elke klimaatwereld van Wildlands een eigen verhaallijn heeft. Nortica heeft als thema ‘onderzoek naar de natuur’. Het draait om kapitein Vladimir, die naar het gebied is afgereisd om onderzoek te doen.

 

Om zich goed van zijn taak te kunnen kwijten, bouwde de kapitein zelf een onderzoeksvoertuig. Een bijzonder ding, dat kan rijden, glijden, vliegen en varen. Hoewel er geen tijd meer was voor een testrit, mogen de bezoekers er tóch alvast een ritje in maken. Zo belandt het publiek in de 4D Ride , de hoofdattractie van Nortica, die moet zorgen voor spanning en sensatie. In de 4D Ride wordt een driedimensionale film vertoond, waarbij de stoelen bewegen en verrassende effecten met water en wind zijn toegevoegd.

Even verderop ligt het theater in het dorp Nortica Hafȇn. Hier huist een groep pelsrobben en Californische zeeleeuwen, die de hoofdrol spelen in een show over natuuronderzoek. Californische zeeleeuwen in een koudegebied? Hier is duidelijk een concessie gedaan. ,,We hadden het liefst één grote groep pelsrobben gehad’’, zegt trainer Léon van der Heide. ,,Maar het bleek erg moeilijk om aan pelsrobben te komen. Dus is de groep uitgebreid met zeeleeuwen.’’

 

De hele Wildlands-themabijlage lezen doe je hier.

Nieuws

menu