Wereld van vochtige warmte
Wandelen door de Jungola. FOTO JAN ANNINGA
De kas is het domein van tropische vogels, ringstaartmaki’s, slingerapen, gibbons en olifanten, die overigens ook naar buiten kunnen. Ook huist hier ontdekkingsreiziger Jim, die er is neergestort met zijn vliegtuig. Jim is een ornitholoog die heeft gehoord dat er nog ergens een exemplaar schijnt rond te vliegen van de legendarische daluda-vogel. Hij komt tijdens de vlucht terecht in zwaar weer, maar overleeft de crash.
\
Jim besluit in het oerwoud te blijven, om daar verder te zoeken naar zijn vogel. Hij leert zichzelf te redden in de woeste natuur, wat direct ook het thema is van Jungola: ‘Overleven in de natuur.’ Hij bouwt onder meer een primitieve waterzuivering. Van de brokstukken van het vliegtuig maakt hij een boot. Dierentuinbezoekers kunnen hierin over de Rimbula River varen (zie elders op deze pagina). Jim heeft ook een theatertje gemaakt, waarin hij voorstellingen geeft over het leven in de natuur. Onder meer vogelspinnen en slangen spelen hierin een rol. Eigenlijk is Jim een soort Freek Vonk après la lettre , zou je kunnen zeggen.
Klimmen door de Jungola
Behalve varen en wandelen is er ook de optie om Jungola klimmend te doorkruisen, om zo op ooghoogte met de gibbons en de slingerapen te komen. Hiervoor is een klim- en klauterparcours gebouwd, waar de apen overigens niet op kunnen komen. Volgens Wildlands-woordvoerster Hanneke Wijshake zou dat te gevaarlijk zijn en zitten de apen op veilige afstand op hun eigen eiland. Apen waar de bezoekers wél mee in aanraking kunnen komen, zijn de ringstaartmaki’s. Die lopen los, even verderop in de kas.
Overigens is Jungola meer dan alleen de in het oog springende grote kas. Het entreegebouw van deze klimaatwereld is een tempelruïne, zogenaamd gebouwd door de inmiddels uitgestorven Amalaya-stam. Wie in deze ruïne goed oplet, komt erachter waarom de daluda-vogel zo door hen werd vereerd. De vervallen tempel is het onderkomen van vlinders, slangen en Chinese alligators.
Voor de veel imposantere pantserkrokodillen die het oude dierenpark bevolkten, was in Wildlands volgens dierentuindirecteur Frankwin van Beers geen plek. ,,Zij pasten niet goed in een van onze klimaatwerelden’’, zegt Van Beers. Ook tijgers lopen niet rond in de jungle van Wildlands. Hun afwezigheid heeft vooral te maken met de keuze die is gemaakt voor grote groepen dieren. Tijgers zijn vrij solitaire dieren.
Over groepen dieren gesproken: terug van weggeweest zijn de bladsnijdersmieren. Zij bleken in het verleden geliefde diertjes om naar te kijken. Ze zijn straks te zien bij de opstapplek voor de Rimbula River-boottocht, voor passagiers die daar in de wachtrij staan.
Dit artikel was onderdeel van een speciale Wildlands-themabijlage. Die lees je hier.