Werkdruk in veel verpleeghuizen even hoog als tijdens eerste coronagolf: 'Een vicieuze cirkel dreigt'

Foto: ANP

Een overgrote meerderheid van het personeel in de verpleeghuizen ervaart op dit moment, aan het begin van de tweede golf, al minstens zo veel werkdruk als tijdens de eerste coronagolf. Dat meldt het NRC op basis van het onderzoek Klaar voor een nieuwe golf? van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg dat woensdag verschijnt.

Het ziekteverzuim in verpleeghuizen ligt nu landelijk rond de 10 procent en neemt toe, doordat personeel nog psychische klachten heeft van de eerste golf of zelf besmet is geraakt. Door het verzuim ervaart ander personeel meer werkdruk, wat weer tot nieuw ziekteverzuim kan leiden. ,,Een vicieuze cirkel dreigt”, zegt hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers van de Universiteit Maastricht, die het onderzoek naar 76 verpleeghuizen leidde.

Nog altijd moeite om personeel snel te laten testen

Uit Hamers’ onderzoek blijkt dat een derde van de verpleeghuizen nog altijd moeite heeft om personeel snel te laten testen. Dat is opmerkelijk omdat sinds vorige maand een voorrangsregeling voor zorgpersoneel geldt. Zes op de tien verpleeghuizen zegt onvoldoende capaciteit te hebben om ook vrijwilligers te kunnen testen. Dat geeft een extra druk op het personeel, dat het toch al met minder hulp moet doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu