Werkloos of op zoek naar een nieuwe baan? Google lanceert een nieuwe functie om te zoeken naar vacatures

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Meer werkloosheid, meer mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Voor Google een uitgelezen moment om hun nieuwe, gratis, zoekfunctie te lanceren waarmee het voor werkzoekenden vanaf deze week makkelijker moet worden om via de zoekmachine een baan te vinden.

Veel werkzoekenden beginnen hun zoektocht naar een nieuwe baan via een zoekmachine. Ook Google speelt daar vaak een rol in. Met de lancering van een nieuwe functie wil het platform het vanaf deze week ook in Nederland mogelijk maken om direct in de zoekresultaten drie vacatures in te zien op basis van een zoekterm en te zoeken op bijvoorbeeld uren en locaties, al voordat ze worden doorverwezen naar een andere website. Google lanceerde al eerder soortgelijke functie met bijvoorbeeld Google Flights, om te zoeken naar vliegtickets.

'Geen privégegevens'

,,Advertenties staan los van de nieuwe zoekfunctionaliteit”, benadrukt Martijn Bertisen, van Google Nederland. ,,Google gebruikt geen privé-gegevens, aanbevelingen op basis van zoekgeschiedenis, vaardigheden of interesses van het individu.”

Wel kunnen gebruikers hun zoekvoorkeuren opslaan voor een volgend bezoek en kunnen ze e-mailnotificaties instellen als ze daar behoefte aan hebben. Verschillende partners, zoals Rijksoverheid, Monsterboard, Randstad en Nationale Vacaturebank hebben zich aangesloten bij het initiatief, dat openstaat voor iedereen en al in verschillende landen toegankelijk is. 

Edo Zwaan van Randstad: ,,Het draagt bij aan het vereenvoudigen naar de zoektocht van werk en dat omarmen we.” Dat beaamt Sharita Boon, commercieel directeur bij DPG Recruitment (Intermediair en Nationale Vacaturebank): ,,De nieuwe zoekfunctionaliteit helpt om het proces overzichtelijker en makkelijker te maken en daarmee kunnen werkzoekenden sneller bij relevante vacatures terechtkomen.”

Ook voor werkgevers is het handig, stelt Boon. ,,Het leidt tot betere zichtbaarheid van vacatures en meer relevante kandidaten, waardoor ze nog sneller de juiste kandidaat kunnen vinden. Een win-win-situatie.” 

Trainingen en advertentietegoed

In samenwerking met MKB Nederland lanceert Google daarnaast dit najaar een trainingsprogramma waarmee ondernemers hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Bertisen: ,,We zijn dat bedrijven juist nu op zoek zijn naar informatie om de online zichtbaarheid van hun bedrijf te vergroten, bijvoorbeeld door het starten van een webshop.” Google wil voor het eind van 2021 een half miljoen Nederlandse ondernemers helpen met trainingen, producten en diensten. 

Naast de nieuwe zoekfunctie en de trainingsmogelijkheden, maakte Google bekend dat ze 8,5 miljoen euro beschikbaar stellen in de vorm van online advertentietegoeden voor mkb-bedrijven en NGO’s. ,,We beseffen ons dat technologie en trainingen niet genoeg zijn, maar dat bedrijven ook financiële middelen nodig hebben”, aldus Bertisen. Het beschikbaar gestelde bedrag wordt verdeeld op basis van de uitgaven die de bedrijven vorig jaar en begin dit jaar hebben gedaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu