Werkweek begint met zomerse warmte, morgen mogelijk records

Foto: ANP

Het nazomeren is begonnen. De temperatuur loopt aan het begin van deze werkweek fors op, dat meldt Weerplaza. Wie wil genieten van 30 graden of meer kan het beste naar Noord-Brabant of Limburg gaan.

,,Want vooral in het zuidoosten schiet vandaag het kwik omhoog”, zegt Weerplaza-meteoroloog Leon Saris. ,,In Limburg kan het plaatselijk zelfs 31 graden worden.” In het noorden van het land blijft het wat kouder. De wind werkt daar afkoelend aangezien deze over het IJsselmeer blaast. 

Saris: ,,Maar in het hele land is sprake van veel zon. Dus insmeren blijft belangrijk. In het oosten is er wat sluierbewolking, maar zoveel zon houdt die niet tegen.”

Morgen wordt het zelfs nog iets warmer. Het kan dan 30 graden of meer worden in de Bilt, een record. En misschien stijgt het kwik dinsdag op sommige plekken zelfs naar 33 graden.

Klimaatverandering

Het oude dagrecord van 15 september was in 2016. Toen werd het 29,0 graden in de Bilt. Dat is niet eens het enige record dat morgen gehaald kan worden. ,,Zodra er sprake is van een tropische dag, spreken we van de meest late tropische dag op het hoofdstation van het KNMI.” Dat record staat nu op een dag eerder. Op 14 september 2016 werd een maximum van 31,4 graden gemeten.

,,Het weer is altijd grillig”, zegt Saris. ,,Dus het kan dat het zo laat in het jaar nog warm is. Al blijft het opvallend. Het is weer een teken aan de wand van klimaatverandering.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu