Wetenschappers: 'Coronavaccin (met Nederlands tintje) mogelijk in september al op de markt'

Hoopvol nieuws in sombere coronatijden: wetenschappers van de universiteit van Oxford zeggen dat ze in september een werkend vaccin tegen het virus op de markt kunnen brengen. Er zitten meerdere Nederlandse tintjes aan het vaccin.

Corona.

Corona. Foto: Shutterstock

Zeker is dat nog niet, maar een test van het vaccin op zes resusapen in de Verenigde Staten verliep erg succesvol, schrijft  The New York Times.  Deze succesvolle proef had een belangrijk Nederlands tintje: hij stond onder leiding van de Nederlander Vincent Munster. Die was niet bereikbaar voor een toelichting.

De zes resusapen in het laboratorium van de  National Institutes of Health  kregen allemaal een dosis van het door Oxford ontwikkelde vaccin toegediend. Daarna werden ze blootgesteld aan grote hoeveelheden van het coronavirus.

Volgens Munster waren de apen na 28 dagen stuk voor stuk nog gezond, verklaart de Nederlander tegenover  The New York Times . ,,De resusaap is zo’n beetje het dier dat het dichtst bij mensen in de buurt komt’’, aldus Munster, die wel aantekent dat de resultaten van de proef nog nader worden onderzocht. Volgende week wordt de studie voorgelegd aan andere wetenschappers.

Belangrijk voordeel

Het  Jenner Institute  van de universiteit in Oxford heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van andere vaccinmakers. Ze hadden vóór de uitbraak van Covid-19 al een basisvaccin op de plank liggen. Dat middel liet bij toediening aan mensen geen schadelijke reactie zien en daarom kan nu sneller worden begonnen met het testen op een grote groep mensen. Oxford denkt eind mei al klaar te zijn voor een test onder zesduizend mensen.

Dan moet blijken of het middel behalve bij dieren ook bij mensen werkt. En dat is nooit zeker, weten vaccinmakers. ,,Een vaccin dat perfect werkt in een reageerbuisje, of op muizen, kan bij mensen helemaal niets doen’’, zei Lidia Oostvogels van de Duitse farmaceut CureVac zaterdag in het AD .

Wat duidelijk is dat Oxford een voorsprong heeft genomen in de race naar het vaccin waar de hele wereld met smart op zit te wachten. Emilio Emini, directeur van het vaccinprogramma van de gul donerende Bill and Melinda Gates Foundation, spreekt van een ‘zeer, zeer snel, klinisch traject’. De algemene verwachting is dat er pas in 2021 een coronavaccin op de markt komt.

Productie in Leiden

De Britse onderzoekers willen al voor werking bij de mens bewezen is beginnen met de productie van het vaccin. Die productie zou voor een deel bij het bedrijf Halix in Leiden moeten gaan plaatsvinden. Nog een Nederlands tintje dus.

Als alles goed gaat, zouden in september de eerste paar miljoen doses vaccin klaar moeten zijn. Voor wie die bestemd zijn, is nog onduidelijk. De onderzoekers hebben al wel laten doorschemeren dat ze niet willen dat één farmaceut er met de wereldwijde rechten op het middel vandoor gaat. Daarom verlopen onderhandelingen met producenten in de Verenigde Staten, waar exclusieve eigendomsrechten gebruikelijk zijn, moeizaam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu