Wie kijkt er onder de motorkap van het RIVM bij de bestrijding van corona?

Academici willen veel meer onderzoekers betrekken bij de bestrijding van corona. „We zitten al twee jaar in de crisis en nog steeds krijgen we niet de details van hoe de voorspellingen van het RIVM tot stand komen.” In andere landen is meer tegenspraak.

Jaap van Dissel, directeur RIVM, tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus.

Jaap van Dissel, directeur RIVM, tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Ze hadden wel twintig lijnen voorgeschoteld gekregen, in allerlei kleuren. Het was de week voor Nederland voor een derde keer op slot zou gaan. De leden van het Outbreak Management Team keken naar steile curves, brede golven, kleine deiningen. Zo zou Omikron de ziekenhuizen kunnen opvullen. Het kon meevallen, al naar gelang de schuifjes in het computermodel van het RIVM naar de optimistische kant waren geduwd – of het kon tegenvallen. Die pessimistische lijn kreeg OMT-lid Marc Bonten ook te zien: een dreigende rode streep die ruim boven vierduizend bezette ic-bedden uitkwam. „Het gitzwarte scenario.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu