Wil je een huis kopen? Dan betaal je bijna 13 procent meer dan een jaar geleden. En de prijzen blijven oplopen. 'Gaat nog zeker twee jaar door'

Wie nu een huis wil kopen, moet daar bijna 13 procent meer voor betalen dan een jaar geleden. Huizenprijzen waren in mei van dit jaar maar liefst 12,9 procent hoger dan in mei vorig jaar, en dat is de sterkste prijsstijging sinds april 2001.

Sjani Tulner (31) en haar echtgenoot zoeken al sinds 2014 naar een koophuis. Ze willen graag wat rustiger wonen en naar buiten kunnen, wat nu in het sociale huurappartement niet kan.

Sjani Tulner (31) en haar echtgenoot zoeken al sinds 2014 naar een koophuis. Ze willen graag wat rustiger wonen en naar buiten kunnen, wat nu in het sociale huurappartement niet kan. Foto: Aldo Allessie

Dat blijkt uit de prijzenindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien gaan ze weer omhoog. In vergelijking met juni 2013 zijn koopwoningen nu maar liefst 66,8 procent duurder. Oftewel, een huis dat je destijds voor 200.000 euro kocht, gaat nu voor 333.600 euro naar een nieuwe eigenaar.

Geen hypotheek

Sjani Tulner (31) kan erover meepraten. Al sinds 2014 zoeken zij en haar echtgenoot naar een koophuis. Ze willen graag wat rustiger wonen en naar buiten kunnen, wat nu in het sociale huurappartement niet kan. „Destijds was ik net begonnen als zzp’er in de zorg. Toen kregen we om die reden geen hypotheek. Maar een huis dat we toen voor 210.000 euro hadden kunnen kopen, kost nu al 380.000 euro. Dat is om behoorlijk moedeloos van te worden.”

Het echtpaar werkt in de omgeving Driebergen-Zeist. Daar zijn huizen niet te betalen. „We zoeken nu ook in alles op een half uur reisafstand, maar er komt zelden iets te koop in onze prijsklasse: tot 230.000 euro. Misschien is er twee keer per jaar een geschikte woning. Maar bij de laatste woning waarop we hebben geboden, in Maurik, werd uiteindelijk 40.000 euro overboden. En van binnen moest alles nog worden opgeknapt ook. Dat bij elkaar kunnen wij niet betalen.”

Wanneer houdt die prijsstijging op? Hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer ziet voorlopig nog geen afkoeling op de huizenmarkt. „De stijging van de prijzen zal eerst wat afvlakken, voordat er een plateau wordt bereikt. Maar volgens onze modellen stijgen de huizenprijzen nog zeker twee jaar door.”

Rente

Als oorzaken van de prijsstijging noemt de hoogleraar vooral de lage rente. Ook versoepelde leennormen voor tweeverdieners en het schrappen van overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers zorgen ervoor dat mensen meer kunnen bieden. „En de inkomens zijn vorig jaar ook nog wel gestegen”, zegt Boelhouwer. „Daarnaast zijn beleggers de afgelopen jaren ook actiever op de woningmarkt. Zij hebben minder andere investeringsmogelijkheden.”

Beleggers zijn intussen minder actief in gebieden waar de prijzen al heel erg hoog zijn, zoals Amsterdam, ziet Boelhouwer. „Hier zien we al iets van een afvlakking, de sterkste stijging is wel geweest. Dat is een voorbode voor de rest van het land, al blijven de huizenprijzen echt nog wel even omhoog gaan.”

Verkopen

In de maand gingen er 16.126 woningen over van eigenaar, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Dat is 12,1 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Gekeken naar de eerste vijf maanden van 2020 werden er 14,6 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2020. Dat komt deels ook doordat jonge huizenkopers hebben gewacht met de overdracht tot na 1 januari 2021. Dan hoefden kopers tot 35 jaar immers geen overdrachtsbelasting meer te betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu