Willem Engel dinsdag vrijgelaten, mag weer op social media

Willem Engel werd enkele dagen geleden opnieuw opgepakt vanwege social media-gebruik. Foto: ANP

Willem Engel komt dinsdag weer op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloten. Ook mag Engel weer op social media, laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd zondag opgepakt nadat enkele dagen eerder zijn voorarrest na twee weken onder voorwaarden was geschorst. Een van die voorwaarden was dat hij niet actief zou zijn op social media. Hij heeft die voorwaarde volgens het Openbaar Ministerie geschonden.

De rechtbank oordeelde dat het socialmediaverbod van Engel te ruim geformuleerd is en dat hij daarmee in zijn staatkundige vrijheid is beperkt. Wel blijven de algemene voorwaarden die aan de schorsing zijn verbonden, zoals het niet plegen van strafbare feiten, van kracht.

Engel zou zich tijdens de schorsing onthouden van uitingen op social media, waar hij tussen juni 2020 en december 2021 „opruiende coronagerelateerde berichten” zou hebben geplaatst. Vrijdagavond was Engel echter te zien op YouTube-kanaal Café Weltschmerz, waar hij sprak over de lopende rechtszaken tegen hem.

Jeroen Pols, die Engel juridisch bijstaat, laat weten blij te zijn dat de Viruswaarheid-voorman weer vrij is. „Maar dat hij is aangehouden had in de eerste plaats natuurlijk niet mogen gebeuren”, aldus Pols. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat Engel nog steeds verdachte is en dat het onderzoek naar hem nog altijd loopt.

Los van deze zaak moet Engel op 13 juni voor de rechter verschijnen, onder meer voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020.

Nieuws

menu