Woede om bezoek in zorgcentrum Kampen: 'Het is te gek voor woorden, er gaan hier mensen dood'

Overal in het land zitten de verzorgingstehuizen op slot. Maar door de hoofdingang van woon-zorgcentrum Margaretha in Kampen lopen nog steeds mensen, soms in groepjes, in en uit. Het zijn bezoekers van particuliere huurders, die het gebouw delen met ouderen in het verzorgingstehuis, waar het coronavirus al zijn tol eiste. „Ik woon momenteel op één van de onveiligste plekken”, zegt Erik van den Belt (48), een bewoner met een zwakke gezondheid, die bang is besmet te worden.

Zes bezoekers tegelijk. Bewoner Erik van den Belt wil dat de deur van Margaretha op slot gaat.

Zes bezoekers tegelijk. Bewoner Erik van den Belt wil dat de deur van Margaretha op slot gaat. Foto: Facebook

Van den Belt plaatste dinsdagochtend een bericht op Facebook om aandacht te vragen voor de in zijn ogen onveilige situatie. Met als ‘bewijs’ een foto van een groep van zes mensen die in de binnentuin aan de praat zijn met een medebewoonster. Het leverde een stroom van tientallen verontwaardigde reacties op.

„Dit gaat al dagen zo”, zegt Van den Belt. „Mensen komen gewoon op bezoek, terwijl het advies is dat niet te doen om de kwetsbare bewoners hier in bescherming te nemen. Er gaan hier mensen dood. Als je hier door de gangen loopt – wat ik niet meer doe – dan zie je hier alleen maar rode handjes op de deuren om het besmettingsgevaar aan te geven. Dat is heel beangstigend voor iedereen.”

Tegenhouden

Het gebouw van Margaretha is niet bepaald ontworpen op een coronacrisis. Het wordt gedeeld door cliënten van zorgaanbieder IJsselheem, huurders van woningcorporatie Deltawonen en huurders van de Stichting Verenigde Gasthuizen. Dat maakt de situatie complex, erkent ook Van den Belt.

Niettemin zouden hij en een aantal medebewoners het liefst zien dat het bezoek wordt tegengehouden en dat het gebouw in compartimenten wordt opgedeeld door de tussenliggende branddeuren te sluiten. Zo’n besluit zou de gemeente moeten nemen, denkt Van den Belt. „Want blijkbaar heeft IJsselheem dat recht niet.”

Volgens Bert Penninkhof, manager wonen, zorg en welzijn van IJsselheem, is compartimenteren geen oplossing. Zijn medewerkers moeten ook regelmatig op bezoek bij de huurders om zorg of hulp te bieden. „Het gebouw helemaal afsluiten van de buitenwereld is ook geen goede keus”, zegt Penninkhof.

In samenspraak met Deltawonen houdt IJsselheem al enige tijd de achterdeur van het complex gesloten. Iedereen moet via de hoofdingang naar binnen, zodat de receptie toezicht kan houden. Dat geldt dan vooral voor bezoek van huurders, want de eigen cliënten mogen geen bezoek ontvangen. „We willen controleren wie er in het gebouw komt”, zegt Penninkhof. „Maar dit is geen vesting. We zijn niet van plan om politieagent te gaan spelen of bewakers voor de deur te zetten. Wij denken dat ons beleid afdoende is.”

Geen toestemming

Dat het zestal op Van den Belts foto toestemming zou hebben gekregen van de receptioniste klopt volgens Penninkhof niet. „Zij hebben zichzelf toegang verschaft op een of andere manier, waarschijnlijk via de parkeergarage. Wij laten geen bezoek toe in die besloten tuin. Zo simpel is het. Die tuin is voor onze cliënten en onze huurders.”

Zeer ongemakkelijk

Vanwege het Facebookbericht heeft de gemeente inmiddels ook contact gezocht met IJsselheem, zegt burgemeester Bort Koelewijn. Hij wil zo nodig wel helpen, maar ziet geen aanleiding om extra maatregelen op te leggen. „Een bezoek brengen aan mensen die daar wonen is niet verboden”, aldus Koelewijn. „Het is alleen zeer ongemakkelijk dat het in hetzelfde gebouw zit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu