DVHN Live met horeca-ondernemers uit Groningen: 'Het is alsof je het nooit helemaal goed kan doen'

Kijk nu terug: Groningse horecaondernemers staat het water aan de lippen door coronacrisis. ‘Het is alsof je het nooit helemaal goed kan doen’

Eigenaar Roos Brinkman van café Soestdijk en Anita Makken van Bar Players in Groningen waren woensdagmiddag te gast in DVHN Live om te vertellen over hun ervaringen met de horeca-lockdown.

Geen aandacht voor horeca

Bij de recente persconferentie van minister-president Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge kwam de horeca er bekaaid af. Er werd gemeld dat Nederlanders onder andere weer naar musea en bioscopen mogen, maar dat de horeca gesloten blijft.

Voor Makken kwam dit niet als een verrassing. „Die zag ik al wel aankomen. Het is mooi dat de bioscopen en theaters open mogen, maar wij moeten nog rustig aan doen. Natuurlijk, ik baal van mijn inkomsten, maar ik denk dat het beter is dat we het nu goed aanpakken.”

Het gebrek aan aandacht voor de horeca schoot bij Brinkman in het verkeerde keelgat. „Het feit dat hij zo weinig over de horeca zei, zorgde ervoor dat ik me niet belangrijk voelde. Het is alsof we niet serieus genomen worden.”

‘Moeilijkste periode van mijn 34 jaar in de horeca’

Het nachtcafé van Makken is al weken gesloten. Omdat café Soestdijk ook een eetgedeelte heeft mag Brinkman nog wel open, maar alleen voor afhalen. Elke zaterdag zet ze een afhaalbar op waar klanten verschillende gerechten kunnen ophalen.

Ze loopt hierbij wel doorlopend tegen de coronamaatregelen aan. Recentelijk moest ze de afhaalbar sluiten omdat deze te ver de straat in stond. „Het voelt heel vervelend om continue op je vingers getikt te worden, terwijl je in jouw beleving alles volgens de coronaregels doet. Het is alsof je het nooit helemaal goed kan doen.''

,,Los van het financiële plaatje is het ook mentaal een heel heftige periode. Als ondernemer wil je positief zijn, maar het is heel frustrerend om steeds van een BOA te horen dat je het fout doet.”

De mentale druk van de coronamaatregelen voelden de ondernemers ook in de zomer al, toen de horeca weer open mocht. „Ik vond het niet leuk om mijn gasten continue op de regels te wijzen,” zegt Makken. „Het was de moeilijkste periode van mijn 34 jaar in de horeca. Ik voelde me zo ongastvrij.”

‘Er moet echt meer steun komen’

Brinkman en Makken zijn niet de enigen in de Groningse horeca die het zwaar hebben. Ik hoor om mij heen dat al mijn collega-ondernemers bang en onzeker zijn. Er moet echt meer steun komen, want we gaan voor honderd procent dicht en krijgen maar vijftig procent terug.

,,Niemand overleeft dat op deze manier,” vertelt een geëmotioneerde Brinkman. „De situatie is echt zó erg en niet alleen voor mij. Niemand gaat roepen dat ze failliet gaan, maar het is heel heftig. Als er niet meer steun komt, hou ik het niet veel langer vol. Ik vind het heel spannend en weet dat ik niet de enige ben.”

Makken ziet het iets positiever in, maar hoopt snel op verlichting. „Ik ben van plan om volgend jaar mijn 35-jarige bestaan in de horeca te vieren. Hopelijk werkt het vaccin volgend jaar.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Nieuws

menu