Woningprijzen blijven stijgen. Op deze kaart zie je wat de huizen in jouw gemeente waard zijn (en voor hoeveel ze verkocht worden)

Foto: ANP

Volgens de woonmonitor van ABN Amro worden in 2022 wederom minder huizen verkocht en blijven de prijzen verder stijgen. Ben jij benieuwd in welke gemeente in Drenthe en Groningen de duurste huizen staan? Check het op de kaart.

Ieder jaar presenteert het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen de Atlas van de Lokale Lasten. Daar staat onder andere in wat de gemiddelde waarde is van woningen in een gemeente.

Volgens de atlas staan de goedkoopste woningen in de periferie. In het noorden, Zeeland en Limburg, maar ook in en om Rotterdam zijn woningen gemiddeld weinig waard. In Pekela bedraagt de gemiddelde woningwaarde 192.000 euro. De duurste woningen staan in de villadorpen rond de grote steden. Bloemendaal spant de kroon met een gemiddelde waarde van 986.000 euro.

Het CBS en het Kadaster houden bij wat de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen is. Op de kaart hierboven kun je vergelijken wat het verschil is tussen de woningwaarde en de verkoopprijs van woningen in jouw gemeente.

Een opvallend gegeven is dat in de gemeente Groningen de woz-waarde beduidend hoger is dan de verkoopprijs. Dit komt door het (relatief) hoge aantal nieuwbouwwoningen. Die zijn nog niet verkocht en staan daarom niet in de verkoopdata van het CBS, maar vertegenwoordigen wel een hoge woz-waarde.

Nieuws

menu