Wordt dit de nieuwe bitcoin? Met Earth 2 koop je virtuele stukken land (en de prijzen schieten nu al omhoog)

Earth 2 is opgedeeld in vakjes die iedereen kan kopen. Foto: Shutterstock/Elzo Hofman. Bewerking: DVHN

‘Wat is dit?’ Iedereen die langsloopt en mijn computerscherm ziet, houdt halt. Ze zien Earth2.io: een virtuele wereld waarop je kleine stukjes land kunt kopen. Daarna zijn er twee reacties mogelijk. De een snelt naar de computer om zelf tegels te bemachtigen (en hoopt de nieuwe bitcoin in handen te hebben). De ander barst in lachen uit: in deze oplichterij steek je toch geen geld?

Waar hebben we het over? Earth2.io is een online wereld die verdeeld is in kleine vakjes. Je kunt die ‘tegels’ kopen en zo virtueel eigenaar worden van een stukje grond. Dat klinkt misschien wat onwerkelijk, maar de realiteit is dat mensen van over de hele wereld druk zijn met het kapen van die vakjes.

De binnenstad van Groningen is volledig verkocht. Die van Amsterdam was nog sneller weg en in Amerika gaat de verkoop helemaal in een moordend tempo. De een koopt hele lappen grond, een ander gaat voor een klein vakje op zijn eigen huis, op het beeld van het Peerd van Ome Loeks in Groningen of op de Grote Markt. En zo ben ik nu virtueel eigenaar van de kerk in mijn geboortedorp (kosten: 15 dollar).

Het aloude principe van schaarste

Hoe meer tegels verkocht zijn in een land, hoe hoger de prijs wordt van de nog beschikbare vakjes. Zie daar: het aloude principe van schaarste. Elke tegel kost aanvankelijk iets meer dan 10 cent. Een tegeltje in Groningen kost op moment van schrijven pakweg 2,52 dollar. In de grote steden van Amerika kost een tegeltje inmiddels bijna 37 dollar. Een stijging ten opzichte van de oorspronkelijke prijs van 36.555 procent

Virtuele tegels kopen? Waarom? De makers van Earth 2 zeggen met de kaart een gamewereld te willen bouwen. Hoe die er precies gaat uitzien is nog onduidelijk. Om Earth 2 hangt een zweem van geheimzinnigheid. De makers reppen over een digitale kopie van de wereld waarin je in de toekomst rond kunt lopen. Mogelijk in een ‘gewone’ game, mogelijk met virtual reality. Niemand die het precies weet.

‘Een tientje kan nooit kwaad’

Merijn de Boer is directeur van het Groningse game-ontwikkelaar Indietopia. Als ik hem benader zeg ik dat het over Earth 2 gaat. Een paar uur later spreek ik De Boer. „Ik kende het niet’‘, zegt hij. „Maar ik vind het heel interessant wat hier gebeurt.”

En - daar komt ie - De Boer heeft ook meteen maar een paar tegeltjes gekocht op de plek waar zijn bedrijf staat. „Een tientje kan nooit kwaad.”

En zo gaat het met veel mensen. Ze krijgen FOMO: Fear Of Missing Out. Wat als dit inderdaad the next big thing is? Wie in 2013 voor 100 euro was ingestapt in Bitcoins, had nu meer dan 30.000 euro in handen gehad. Bij 1000 euro hebben we het over 3 ton. Ca-ching!

Zal de gekte rondom de Bitcoin het de buzz rondom Earth 2 verklaren? „Dat lijkt me een terechte aanname’‘, zegt De Boer. Hoe kijkt hij als directeur van een gamebedrijf tegen het programma aan? „Als dit echt een digitale kopie van de normale aarde gaat worden is het heel interessant. Dat gevoel van een vlaggetje zetten spreekt wel tot de verbeelding. Het voelt als pionieren.”

Waarom investeer je hier in vredesnaam in? De bitcoinboot!

Een rondje langs wat collega’s en vrienden met de vraag: waarom stop je hier in vredesnaam geld in?

Willem: „De trein van Bitcoin had ik gemist. Ik wil mezelf niet nog een keer voor de kop slaan.”

Matthijs: „Bij Bitcoin heb ik de boot gemist. Zou toch leuk zijn als ik hier wat mee verdien.”

Aron: „De Bitcoinboot heb ik gemist. Misschien ben ik nu op tijd.”

Tim: „Stel dat dit de nieuwe bitcoin is. Dan wil je erbij zijn en de boot niet missen.”

Alwin: „Ik ben vooral bang de boot te missen. Daarom doe ik mee.”

Verder hebben ze heus nog wel een paar redenen. Ze vinden een tweede virtuele tweede wereld interessant, willen hun eigen huis bezitten en zien hun aankopen (van vaak niet meer dan een tientje) als speelgeld. Maar het is toch vooral die vergelijking met... Enfin, je hebt hem door.

Bedenkingen, scepsis, pyramidespel

Allemaal hebben ze ook wel hun bedenkingen. „Ik heb er wel wat in gestopt, maar ben ook sceptisch. Het lijkt te mooi om waar te zien. Ik doe het alleen met geld dat ik bereid ben te verliezen en zie het vooral als lol trappen. Met een kleine kans dat het toch gaat vliegen”, zegt Tim.

De Boer van Indietopia is vooral benieuwd wat er na deze eerste fase van land verkopen komt. „Kan je straks daadwerkelijk rondlopen in die wereld?” Over de opbouw van de website is De Boer best enthousiast. „Ziet er goed uit. Er is een levendige community en dat de makers de gebruikers via hun site op de hoogte houden over de ontwikkelingen wekt ook vertrouwen.”

Is er dan niets dat argwaan wekt? „Nou”, zegt De Boer. „Dat ze de opbouw in fases aanbieden baart wel een beetje zorgen.” Fase 1 is land verkopen, in de volgende fases zou je meer kunnen als grondstoffen delven en rondlopen. „Maar ik las ergens dat er al zaken verplaatst zijn”, zegt De Boer. „Met zo’n structuur kun je maar blijven doorschuiven en ben je nergens toe verplicht. Eigenlijk beloven ze maar heel weinig.”

Iets anders dat wellicht een tikkeltje schimmig aanvoelt: de kortingscode die elke gebruiker krijgt. Bij delen met een vriend krijgen beide gebruikers 5 procent krediet op hun account. „Met zo’n systeem denk je al gauw aan een piramidespel.”

De toekomstige game: in nevelen gehuld

De grote vraag is wat er gaat gebeuren in het toekomstige spel (als dat er daadwerkelijk komt). Is het zinvol om het Rijksmuseum te bemachtigen, omdat voor toegang in de virtuele wereld ook een kaartje gekocht moet worden? Of is het slimmer een goudmijn te kapen om zo grondstoffen te hebben? Niemand die weet wat gebouwen of grondstoffen in de echte wereld straks waard zijn in het spel.

Hoe levert Earth 2 geld op? Want het ziet er leuk uit dat een tegel eerst 20 cent kostte en later 20 dollar waard is. Die waarde is virtueel en de gebruiker moet eerst nog verzilveren.

Gebruikers bieden op dit moment hun gekochte tegels aan via een Marketplace op Earth 2. Dat kan succes hebben. Tim kocht een set tegels voor 30 euro. De virtuele waarde steeg naar 70 euro en hij verkocht het land voor 50: een winst van 20 euro.

Dat geld kan je uit laten betalen. Komt het daadwerkelijk op je rekening terecht? Daar is bij veel gebruikers scepsis over. Op het forum Reddit laten sommige gebruikers weten met succes een terugbetaling ontvangen te hebben.

Geld verdienen?

De Boer ziet nog een mogelijke vergelijking. Lang geleden werden domeinnamen massaal opgekocht in de hoop dat grote bedrijven bereid waren het webadres over te kopen. „Koop je nu een gebouw, dan wil een bedrijf dat misschien wel van je overnemen.”

De makers beloven verder dat het land in het toekomstige spel geld gaat genereren. Als gebruikers in de game iets met jouw ‘vakje’ willen, moeten ze daar voor betalen. Maar nogmaals: die toekomst is nog in nevelen gehuld.

Tijdens het schrijven van dit artikel is de virtuele waarde van een tegel in Groningen gestegen van 2,52 dollar naar 2,57 dollar. En zo ziet iedereen die tegels in bezit heeft alleen maar plusjes. Gebakken lucht of harde winst? Houd de voortuin van de tegelkopende buurman in de gaten: of er staat binnenkort een Porsche, of er staat een te koop-bord.

Nieuws

menu