Xbox en Playstation komen met nieuwe spelcomputers: de bikkelharde strijd om het hart (en vooral het geld) van gamers barst weer los

PlayStation of Xbox, Sony of Microsoft? Dat is momenteel hét onderwerp in de gamewereld. In november verschijnt van beide spelcomputers een nieuwe versie. En dus barst de strijd los. Wie gaat de oorlog voor het hart (en vooral het geld) van gamers winnen?

Microsoft en Sony gaan in november de strijd aan. Beide brengen ze een nieuwe spelcomputer op de markt.

Microsoft en Sony gaan in november de strijd aan. Beide brengen ze een nieuwe spelcomputer op de markt.

November, net voor Thanksgiving, Black Friday en Kerst, is traditiegetrouw een belangrijke periode voor spelontwikkelaars. Het is de maand dat ze hun grof geschut (denk aan hitseries als Assassin’s Creed , Call of Duty en Just Dance ) afvuren op onschuldige gamers en nietsvermoedende ouders. Een waarschuwing voor al die vaders en moeders die zich weer voorbereiden op de jaarlijkse smeekbede van hun kinderen: november wordt dit jaar erger dan anders. Veel erger.

Want naast een overdaad aan het bekende artillerie gooien Microsoft en Sony ook nog eens twee flinke bommen op het strijdtoneel. Te weten de Xbox One Series X en de PlayStation 5. Twee nieuwe spelcomputers die beide beloven sneller, mooier en beter te zijn dan de huidige generatie consoles.

Wapenwedloop in de gamewereld

Net als in 2013, toen de Xbox One en PlayStation 4 verschenen, is er in de gamewereld een soort wapenwedloop ontstaan. Een koude oorlog tussen twee miljardenbedrijven, in afwachting van een hevige strijd. Eerst komt het subtiele machtsvertoon. Een gerucht hier, een lek daar. Daarna volgt af en toe een waarschuwingsschot in de vorm van een een nieuwtje, een mooi plaatje, een enthousiaste uitspraak. Gespannen draaien rivalen Microsoft en Sony om elkaar heen, met één hand op de revolver. Wie vuurt de eerste rake schoten af? Lees: wie komt als eerst met de aankondiging, de verkoopdatum en de prijs?

Ze houden de kaarten lang op de borst. Met reden. Later in de winkels liggen geeft een gevaarlijke achterstand. Te duur in de winkels liggen geeft de tegenpartij alle kans om de show te stelen met een flink lagere prijs. In september schiet Microsoft als eerst. 10 november is de lanceerdatum, 500 euro voor het topmodel de prijs. Sony vuurt een week later terug: 19 november, 500 euro.

Maar met bommen alleen valt geen oorlog te winnen. Het zijn vooral de kogels, oftewel de spellen, waarmee de keiharde strijd om het geld van gameliefhebbers wordt gevoerd. En dan vooral exclusieve spellen, alleen te spelen op de PlayStation, of juist enkel op de Xbox.

Iedere partij heeft zijn eigen paradepaardjes. Zo schiet Sony gegarandeerd raak met titels als Horizon (van Nederlandse makelij), Spider-Man en Ratchet and Clank . Microsoft vuurt net zo hard terug met hits als Halo , Fable en Forza . Zoveel mogelijk kogels worden in het magazijn gestopt. Al worden veel van die aangekondigde schoten pas volgend jaar gelost, of zelfs later. Als gamers er maar naar uit kunnen kijken. Of eigenlijk: als ze maar weten wat ze missen, mochten ze hun hart verpachten aan de concurrent.

Miljardenaankoop van Microsoft

De geschiedenis herhaalt zich. Een titanenstrijd met exclusieve spellen als belangrijkste wapenfeit. Maar, om de slogan van een bekende game te misbruiken: war changes . Want als exclusieve titels de kogels zijn waarmee de oorlog wordt uitgevochten, koopt Microsoft massaal kogelfabrieken op.

Belangrijkste wapenfeit vond deze week plaats. Het miljardenbedrijf koopt ontwikkelgigant Zenimax. De op een na grootste overname in de game-industrie ooit. In één klap is de spellenboer tientallen hitseries rijker. Om er een paar te noemen: The Elder Scrolls , Fallout en Doom . Of deze reeksen in de toekomst alleen op de Xbox verschijnen is nog niet bekend. Het is hoe dan ook een ontzettend belangrijke slag voor Microsoft.

Dat heeft alles te maken met de veranderende oorlogsstrategie van het bedrijf. Het hecht langzaamaan steeds minder waarde aan de verkoop van losse spellen, te spelen op een steeds nieuwer apparaat. Of je nu gamet op de Xbox, PC of mobiele telefoon, het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zolang je maar gamet, en zolang je er maar voor wilt betalen. Met de zogeheten Game Pass kun je alle uitgaves van Microsoft, oud én nieuw, spelen zodra ze beschikbaar zijn. Graaien in een bak met (veelal exclusieve) kogels dus, voor een vast bedrag per maand. En die bak is deze week plotseling veel voller geworden.

Bij welk kamp sluit jij je aan?

Of het Amerikaanse bedrijf daarmee de strijd wint voordat hij goed en wel is losgebarsten, is nog lang niet te zeggen. De console wars zijn bloederige affaires die jaren duren, met onschuldige gamers als voornaamste ‘slachtoffers’. Zij – of hun nietsvermoedende ouders – moeten immers de keuze maken: bij welk kamp sluit ik me aan? En welke leuke spellen laat ik daarmee aan mijn neus voorbijgaan? Overigens is de noodzaak om meteen zo’n nieuwe bom in huis te halen niet bepaald groot: de meeste kogels worden voorlopig ook nog gewoon op de huidige generatie spelcomputers afgevuurd. Alles om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.


Console Xbox Series X Xbox Series S PlayStation 5 PlayStation 5 Digital Edition
Processor 8 custom Zen 2-cores met smt 8 custom Zen 2-cores met smt 8 custom Zen 2-cores met smt 8 custom Zen 2-cores met smt
Cpu-snelheid 3,8GHz (3,66GHz met smt) 3,6GHz (3,4GHz met smt) 3,5GHz (variabel) 3,5GHz (variabel)
Opslag 1TB, ‘custom NVMe-PCIe 4.0-ssd’ 512GB, ‘custom NVMe-PCIe 4.0-ssd’ 825GB, ‘custom PCIe 4.0-ssd’ 825GB, ‘custom PCIe 4.0-ssd’
Ssd-snelheid 2,4GB/s (raw), 4,8GB/s (compressed) 2,4GB/s (raw), 4,8GB/s (compressed) 5,5GB/s (raw), 9GB/s (compressed) 5,5GB/s (raw), 9GB/s (compressed)
Opslaguitbreiding 1TB-ssd-uitbreiding (propriëtair) 1TB-ssd-uitbreiding (propriëtair) Geselecteerde NVMe-ssd’s Geselecteerde NVMe-ssd’s
Gpu 52 compute-units 1825MHz 20 compute-units 1565MHz 36 compute-units 2,23GHz (variabel) 36 compute-units 2,23GHz (variabel)
Gpu-architectuur Custom RDNA 2 Custom RDNA 2 Custom RDNA 2 Custom RDNA 2
Gpu-rekenkracht 12,15Tflops 4Tflops 10,28Tflops 10,28Tflops
Target-resolutie en fps 4k@60fps Maximaal 120fps 1440p@60fps Maximaal 120fps 4k@60fps Maximaal 120fps 4k@60fps Maximaal 120fps
Geheugen 16GB GDDR6, 320bit 10GB GDDR6 16GB GDDR6, 256bit 16GB GDDR6, 256bit
Geheugensnelheid 10GB @ 560GB/s 6GB @ 336GB/s 8GB @ 224Gbit/s 2GB @ 56GB/s 448GB/s 448GB/s
Voeding 315W? Onbekend 350W 340W
Discdrive Ultra HD Blu-ray Nee Ultra HD Blu-ray Nee
Aansluiting HDMI 2.1 HDMI 2.1 HDMI 2.1 HDMI 2.1
Adviesprijs 500 euro 300 euro 500 euro 400 euro
Verschijningsdatum 10-nov 10-nov 19-nov 19-nov


Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Tech
Gaming
menu