Rechtszaak over de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019 nadert climax met vonnis van de rechtbank. OM heeft twee keer levenslang geëist

De verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. Foto: ANP

Sinds eind maart 2018 zijn er rond het toch al geruchtmakende liquidatieproces Marengo drie moorden gepleegd die de rechtsstaat op zijn grondvesten hebben doen schudden. Eerste slachtoffer was de broer van Nabil B., de kroongetuige in het proces, vervolgens zijn advocaat Derk Wiersum en tenslotte zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

In de zaak rond de moord op Wiersum heeft het Openbaar Ministerie half juli tegen de twee (ontkennende) verdachten een levenslange gevangenisstraf geëist. Maandag horen zij het vonnis van de rechtbank. Met de maximale strafeis heeft het OM ,,een duidelijk en glashelder signaal” willen afgeven ,,dat dit op geen enkele wijze wordt geaccepteerd”.

De moord op de broer, Reduan (28 maart 2018), bracht een schok teweeg, ook omdat hij kort na de bekendmaking van de deal tussen kroongetuige Nabil B. en justitie werd gepleegd. De moord op advocaat Wiersum (18 september 2019) veroorzaakte een landelijke schokgolf en leidde tot een hausse aan beveiligingsmaatregelen rond ‘Marengo’. Na de aanslag op Peter R. de Vries (6 juli 2021) hield Nederland negen dagen lang de adem in. Toen hij vervolgens bezweek aan zijn verwondingen, was er sprake van spontane nationale rouw.

Ander gezicht

De georganiseerde misdaad heeft - mede door deze drie moorden - volgens velen een ander gezicht gekregen. De internationale cocaïnehandel is het bepalende decor. Er gaan miljarden in om, wat leidt tot nietsontziend, volstrekt gewetenloos geweld. Met verraders, afvalligen, rivalen en vijanden wordt zonder pardon afgerekend. Oog om oog, tand om tand. Het gebruik van kalasjnikovs is gemeengoed geworden.

Er zijn aanslagen gepleegd op de redacties van zowel Panorama als De Telegraaf. Een aantal bedreigde journalisten wordt beveiligd. Perikelen rond onderschepte of ‘verraden’ partijen cocaïne leiden tot aanslagen, bedreigingen en ontvoeringen, waarin ook niet-criminele burgers worden meegezogen. De vergismoord heeft definitief zijn intrede gedaan.

Onherroepelijk veroordeeld

Voor de drie moorden die rechtstreeks verband lijken te houden met het bestaan van de kroongetuige in Marengo zijn verdachten van de uitvoering gepakt. De moordenaar van de broer van Nabil B. is inmiddels onherroepelijk veroordeeld. De twee mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de gewelddadige dood van Peter R. de Vries verschijnen op 18 oktober voor het eerst op een openbare rechtszitting.

De moorden zijn mogelijk onderdeel van een terreurcampagne. De vraag is vooralsnog wie daarvan de regisseur zou zijn. Er wordt veelvuldig gewezen naar Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in Marengo. Zijn advocaten spreken daar schande van, omdat er geen snipper bewijs voor zou zijn. Een neef van Taghi geldt als verdachte in het moordcomplot rond Derk Wiersum, maar hij zit daar niet langer voor vast. Het onderzoek naar opdrachtgevers en tussenpersonen is nog in volle gang.

Nieuws

Meest gelezen

menu