Heb jij dat groene beestje al op de muur of in de tuin gezien? De groene schildwants rukt op in Nederland (en stinkt enorm als je 'm aanraakt)

Ze vallen op door hun felgroene kleur en zitten in de tuin en soms ook binnen op de muur: groene schildwantsen. Zijn er de laatste weken meer of lijkt dat alleen maar zo? Ecoloog Jan Doevendans uit Groningen ging desgevraagd op onderzoek uit.

De groene schildwants of 'stinkwants' is dol op vruchten.

De groene schildwants of 'stinkwants' is dol op vruchten. Foto: Shutterstock

En?

,,Het was mij nog niet opgevallen. Maar als je gaat zoeken dan kom je er wel achter dat er meer wantsen zijn ja. Als je teruggaat naar 2005 of 2010 dan hebben ze zich sindsdien verdubbeld en in sommige jaren zelfs vervijfvoudigd.”

Voor de hand liggende vraag: hoe kan dat?

,,Nou, de merel is een vijand van de groene schildwants en daarvan weten we dat dat er minder zijn. Maar het is nu ook kouder. Groene schildwantsen houden een winterslaap. Normaal doen ze dat in boomspleten. Maar ze zouden ook naar binnen kunnen gaan, heel simpel, omdat het daar warmer is. Misschien denken ze dat de winter in aantocht is.”

Is de groene schildwants schadelijk?

,,Voor ons mensen niet. En de merel heeft al wel geleerd dat als je zo’n beestje aanraakt dat ie énorm gaat stinken. De wants scheidt een stofje af die je ook niet aan je handen wilt hebben. En al helemaal niet aan je mond.Groene schildwantsen zijn dol op hazelnoten, peer, appel en framboos. Als je een hap neemt van een stukje waar een schildwants op heeft gezeten, word je echt niet blij. Dat proef je. Ze worden niet voor niets ook wel stinkwantsen genoemd.”

Bestrijden?

,,Geen spuitbus! Gif is geen oplossing, het maakt alles juist erger. De balans, die zo belangrijk is in de natuur, is al zoek. Bosbranden, klimaatverandering. Het gaat niet goed in de wereld en het versterkt elkaar. En het gaat zó hard.

In mijn tuin in Lauwersoog zie ik dat er behalve minder merels ook minder koolmezen en vinken zijn. Doodgegaan, eigenlijk door voedselgebrek. We zijn al zoveel insecten kwijtgeraakt. Als er meer groene schildwantsen zijn, is dat misschien wel goed.”

Geen gifspuit dus, maar wat dan wel?

,,Ik zou zeggen als je er binnen eentje zit, oppakken met behulp van een papiertje en misschien een glas en lekker terug naar buiten brengen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Natuur en milieu
Natuur en milieu
menu