Ze zzzzijn niet weg te slaan: muggen

Foto: ANP/Jeroen Jumelet Foto: Jeroen Jumelet

Er vliegen voor de tijd van het jaar uitzonderlijk veel muggen in ons land rond. Door het warme weer zijn ze toe aan een vijfde, zesde of misschien wel zevende leg, verklaart een insectdeskundige. ,,Het is pech als je in een waterrijk gebied woont."

Ze dansen weer in de tuin, de mannetjesmuggen op zoek naar een vrouwtje. Het enige doel van het mannetje, herkenbaar aan hun veerachtige antennes, is om het vrouwtje te bevruchten.

Bloedhonger

,,Het feit dat er nog zo veel mannetjes leven, wijst erop dat er ook veel vruchtbare vrouwtjesmuggen zijn en die vrouwtjes hebben een enorme bloedhonger", zegt insectdeskundige Leendert-Jan van der Ent van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Bloedhonger betekent zoemen, steken, jeuk en slapeloze nachten. ,,De muggen bevinden zich nu vooral in waterrijke gebieden.”

Dat de muggen niet weg te slaan zijn, heeft een eenvoudige reden: het warme weer. ,,Daardoor komen er nu hele nieuwe generaties mannetjes en vrouwtjes bij. Een heleboel insecten hebben last van de lange, warme zomerperiode. Ze vliegen tot laat in het jaar door of raken helemaal van slag en produceren naast een voorjaarsgeneratie ook een najaarsgeneratie. Normaal houdt het in de zomer op, maar nu zien we in het najaar ook nog een piekje.”

Doe de ramen maar dicht

Van der Ent verwacht dat de muggen nog wel even blijven. Het muggenseizoen begon door het warme voorjaar bovendien al een maand eerder. ,,Ze zijn dus aan hun zesde of misschien zelfs wel zevende leg toe", vertelt Van der Ent lachend. ,,Als het zo warm blijft, moet je ‘s nachts wel je ramen dicht doen, dan komen de bloeddorstige vrouwtjes ten tonelen.''

De entomoloog zegt dat er wel meer insecten zijn die nog steeds actief zijn. Het zijn veelal exoten die de huidige warmere zomers hier goed kunnen doorstaan. Als voorbeeld noemt hij de Noordamerikaanse wantsen. ,,Die doet het goed, net als het Aziatische lieveheersbeestje. Het neemt echter niet weg dat het in de breedte slechter met de insecten gaat. Vooral met de ‘bloemzoekers’.”

Tips van grootmoeder

Voor wie tijdens de komende periode toch echt van die zoemende steekbeesten af wil, zijn er tal van grootmoeders huis-tuin- en keukentips voorradig. Sloop de lavendelplant in de tuin en leg een bosje in de slaapkamer. Muggen gruwelen van deze lucht. Hetzelfde geldt voor een hoopje muntbladeren.

Of maak gebruik van de matige vliegtechniek van de stekerds en plaats een ventilator. De luchtstroom zullen ze ontwijken. Beproefd zijn bovendien de klamboes.

Wat ook scheelt is het voorkomen van stilstaand water omdat daarin de eitjes worden gelegd voor weer een nieuwe generatie. Verder zijn er tal van anti-muggensprays of -stiften in de handel. ,,Ik denk dat veel mensen nog antimuggenspul in huis hebben", zegt een medewerkster van het Kruidvat in Alphen: ,,Wij zien niet echt hordes klanten die nu ineens 'Deet' komen inslaan."

Het is volgens klimatologen waarschijnlijk dat er vaker warme en droge zomers gaan volgen. Het is dus niet ondenkbaar dat ook volgend jaar de steekmug lang bij ons blijft, verwacht deskundige Van der Ent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu