Brand bij platenzaak in binnenstad Leeuwarden. Burgemeester Buma: geen slachtoffers in panden

FOTO: PRONEWS

In het centrum van Leeuwarden woedt een uitslaande brand in een pand. De brandweer probeert de brand onder controle te krijgen. Volgens burgemeester Sybrand Buma bevinden zich geen mensen meer in de panden.

Het zou gaan om de opslag van de platenzaak Music & Film van eigenaar Wobbe van Seijen, naast de platenzaak. Van Seijen, die een kijkje kwam nemen bij de brand, maakte een verslagen indruk.

‘Beladen plek in de binnenstad’

De brandweer zet nu in op het behoud van de naastgelegen panden. Zo wordt de kapperszaak, pal naast de brandende panden, nat gehouden. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden meldde even voor 17:00 uur dat er zich geen mensen meer in de brandende panden gevonden. ,,Geen slachtoffers’‘, zei hij. ,,We hebben de brand in De Kelders (najaar 2013, red.) nog vers in het geheugen. Ik ben hier naartoe gegaan om met eigen ogen de stand van zaken te zien.’‘ Buma sprak over een ,,beladen plek in de binnenstad.’‘

,,We hebben omstanders op grote afstand gehouden’‘, zegt Buma over de honderden inwoners die bij de brand kwamen kijken. ,,Als er zoiets gebeurt vergeet je even de rest. Het is een gekke tijd.’‘

Water uit de stadsgracht

Omdat de brand in de nauwe binnenstad woedt, werden omliggen straten afgezet. De brandweer bestrijdt de brand met water uit de stadsgracht. Omdat de Voorstreek al snel werd afgesloten, kwamen nieuwsgierigen samen op De Kelders. De politie sprak hen aan op de anderhalve meter, die nauwelijks werd gerespecteerd.

De Tweebaksmarkt is afgesloten en ook in omringende straten zijn overal brandweerlieden bezig met slangen. Ze halen vooral water uit de stadsgracht. De Voorstreek zelf is vanaf de meeste plekken niet meer te bereiken, maar op De Kelders staat wel veel publiek.

De brand brak even voor 15:00 uur uit in de opslag van de platenzaak, aan de zijde van de even huisnummers aan de Voorstreek. Al snel kregen inwoners van Leeuwarden een NLAlert op hun telefoon. Door de hevige rookontwikkeling werd inwoners gevraagd binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. De rook trekt over de hele binnenstad en is in de wijde omgeving te zien. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.

Het woonhuis boven de opslag loopt naar alle waarschijnlijkheid zware schade op. Op dit moment is de brand nog niet onder controle, ook de naastgelegen panden zijn bij de brand betrokken. De deur van de naastgelegen kapperszaak is door de brandweer geforceerd. Daar zijn brandweermannen naar binnen gegaan.

Gemeentelijk monument

Het sierlijke pand uit 1878 heeft een status van gemeentelijk monument. Enkele jaren geleden is een vergunning aangevraagd om appartementen te bouwen op de drie verdiepingen boven de winkel. In de omgeving van het winkelpand staan enkele rijksmonumenten.

Nieuws

Meest gelezen

menu