Zo gevaarlijk is de Aziatische tijgermug (die ook in Assen opduikt) en dit zijn de symptomen van een beet

Voor de zoveelste keer zou in Assen de Aziatische tijgermug opgedoken zijn. Volgens Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten komt de mug vrijwel zeker bij een bedrijf vandaan dat gebruikte banden importeert. Zes vragen over de tijgermug.

De eerste tijgermug die in Hoogeveen gevonden werd.

De eerste tijgermug die in Hoogeveen gevonden werd.

Hoe herken je een Aziatische tijgermug?

De Aziatische tijgermug is een klein, vervelend mugje dat normaal gesproken voorkomt in Zuidoost-Azië. Het insect is zwart-wit gestreept en is vervelend omdat het ook overdag steekt. Bovendien zijn ze vanwege hun grootte moeilijk op te sporen.

Waar komt de tijgermug vandaan?

De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze komen veel voor in Zuid- en Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid- Amerika, het Caribisch gebied, Afrika en het Midden-Oosten.

Is de tijgermug gevaarlijk?

De mug is gevaarlijk omdat hij verschillende virusziekten kan verspreiden bij mens en dier, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, het westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. De tijgermug steekt vooral overdag en de steken schijnen erg pijnlijk te zijn. Volgens het RIVM is de kans dat de muggen knokkelkoorts en chikungunya kunnen overdragen op dit moment te verwaarlozen.

Wat zijn de symptomen van een beet van de tijgermug?

Een beet of steek van de tijgermug is pijnlijk. Niet elke tijgermug kan je besmetten met een virus. Als je wel besmet bent met een van de ziektes, zijn dit de meest voorkomende symptomen:

  • rode, opgezette plek op de huid;

  • jeuk die erger wordt als je krabt;

  • koorts;

  • heftige hoofdpijn, voornamelijk achter de ogen;

  • misselijkheid en braken;

  • hoesten en keelpijn.

Hoe komt de tijgermug in Nederland?

Op dit moment komen muggen, eieren of larven soms mee bij de import van gebruikte autobanden of het populaire sierplantje Lucky Bamboo. Dat is een populaire, exotische kamerplant die in China gekweekt wordt. In Azië staat die plant symbool voor succes, rijkdom, geluk en gezondheid.

De tijgermug draagt knokkelkoorts over via speeksel. In Zuidoost-Azië is ongeveer 20 procent van de bevolking besmet met dit virus. De tijgermug wordt sinds de zomer van 2005 ook gesignaleerd in Nederland, maar het is niet duidelijk of de soort zich hier blijvend heeft gevestigd als exoot.

De tijgermug was al meerdere keren eerder in Assen. Vorig jaar werd hij ook aangetroffen in Hoogeveen.

Wat kun je doen tegen de tijgermug?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt de tijgermug in de gaten. Als de mug gevonden wordt, worden de muggen op die locatie bestreden en uitgeroeid. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het beestje zich in Nederland gaat vestigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Medische gezondheid
menu