Zeven tips om lekker te slapen in het vliegtuig

Op vakantie gaan naar een ver oord heeft 1 groot nadeel. Je moet lang in het vliegtuig zitten. Krappe zitplekken, te weinig beenruimte, buren die veel ruimte innemen en lawaai van andere mensen. Vaak probeer ik daarom maar wat te slapen. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tips om lekker te slapen in het vliegtuig.

Slapen in het vliegtuig is vaak erg moeillijk

Slapen in het vliegtuig is vaak erg moeillijk FOTO: SHUTTERSTOCK

Wie denkt dat hij lekker uitgerust uit het vliegtuig stapt en heerlijk heeft kunnen slapen, heeft het mis. Je moet er vanuit gaan dat slapen op een vlucht sowieso moeilijk is. Tenzij je misschien een peperduur ticket en comfortabele plek in eerste klasse hebt.

Tip 1: mijd lawaai

Een huilend baby of een snurkende man: soms heb je het niet getroffen met je buren in het vliegtuig. Oordopjes zijn dan een voor de hand liggende oplossing. Mensen die indommelen, bevinden zich eerst in de lichte slaap. Dat geldt trouwens voor iedereen, ook voor de goede slapers. Is er veel lawaai? Dan word je tijdens die fase sneller wakker. Dat is zeker het geval als je wat ouder wordt, want dan heb je minder diepe slaap en meer lichte slaap. Oordopjes zijn dus erg handig tijdens een vlucht. Die kun je trouwens ook op maat laten maken.

Tip 2: doe alsof je thuis bent

Neem dit niet te letterlijk. Je zult wel degelijk rekening moeten houden met andere passagiers. Slaap je thuis wel eens op de bank onder een dekentje. Doe dat dan in het vliegtuig ook. Vlieg je naar een verre bestemming ligt er vaak keurig een dekentje en kussentje voor je klaar. Heb je een kortere vlucht en wil je even slapen doe dan een hammamdoek in je handbagage. Deze doek kun je als dekentje maar ook als kussen gebruiken.

Tip 3: Hou je aan je slaaprituelen

Om een jetlag te vermijden, willen veel mensen slapen in het vliegtuig. Maar dat is niet zo gemakkelijk. Slaaprituelen spelen dan een belangrijke rol. Kijk je ‘s avonds een series op Netflix om slaperigheid uit te lokken of lees je een boek, doe dat dan ook tijdens een vlucht. Meestal heb je een mooi aanbod van recente films en reeksen, maar door het lawaai van het vliegtuig is het lastig om elk woord te verstaan. Neem dus je tablet en wat oortjes mee.

Tip 4: Geen licht

De grootste vijand van slaap is licht. Gebruik daarom een oogmasker als je wilt slapen. Je kunt ze zelfs thuis dragen. Zo geraak je gewend aan het maskertje en heb je geen last van het licht van de smartphone of een vervelende straatlamp. En in het vliegtuig heb je al helemaal geen last van licht.

Tip 5: Geen slaappil

Moet je lang vliegen naar je droombestemming? Dan is het logisch dat je veel woelt en wriemelt. Je zit opgepropt en kunt geen kant uit. Daar komt bij dat je vaak in een ongemakkelijke houding zit. Zorg dat je in ieder geval een nekkussen hebt. Sommige mensen nemen een slaappil omdat dat een spierontspanner is. Door een slaappil zul je waarschijnlijk niet goed slapen. Het zorgt voor een nep-slaapje: je belandt in een ongelofelijke roes waardoor je de wakkere momenten en de ongemakken gewoon niet opmerkt.

Wie toch per se een slaappil wil nemen, wacht er beter niet mee tot op het vliegtuig. Er bestaan een heleboel merken die slaappillen verkopen. De ene maakt je net slapeloos, van de andere ga je hallucineren. Doe jezelf en ook je vluchtgenoten het niet aan om voor de allereerste keer een pilletje te slikken tijdens een lange vlucht. Probeer het eerst eens thuis uit.

Tip 6: neem geen alcohol

Van een glaasje wijn zul je ongetwijfeld ontspannen en misschien ook wel in de vakantiestemming komen. toch kun je het beter laten als je goed wilt slapen. Je ontspant en komt da in een roes terecht, maar tegelijk neemt je diepe slaap af. Je zult gemakkelijker indommelen, maar eigenlijk slaap je lichter.

Tips 7: Let op wat je eet

Probeer niet té veel te eten. De vertering laat niet op zich wachten en anders zit je met een opgeblazen gevoel. En let ook op wat je eet. Naast koffie en suikerrijk eten kan ook donkere chocolade je wakker houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Reizen
menu