Zit jouw weer-app er ook altijd naast? Dit zijn de apps die wel goed voorspellen of het regen of zonneschijn zal zijn

Apps die het weer voorspellen: ze zijn er in vele soorten en maten. Soms krijg je het gevoel dat zodra je telefoon zegt dat de zon schijnt, je een plens regen op je kop krijgt. Zijn er wel betrouwbare weer-apps? Jazeker. Deze.

.

. Foto: Archief DVHN/Catrinus van der Veen

Natuurlijk is niets zo veranderlijk als het weer, maar je gebruikt een weer-app om toch een beetje de hoogte te zijn van de weersverwachting. Het hebben van de meest nauwkeurige app is dan ook geen overbodige luxe. Er zitten verschillen in hoe het legio weer-apps hun voorspellingen doet. Zo krijgen ze hun ‘weer-data’ van verschillende plekken. Dat beïnvloedt het weerbericht op jouw scherm.

Welke digitale weerman heeft het het vaakst bij het rechte eind? Dat onderzoekt de site droidapp.nl ieder jaar. Voor de test werd meerde malen de voorspelling van 10 apps vergeleken met het daadwerkelijke weer op 15 verschillende plaatsen in Nederland.

The good

Weer-apps die het vaker bij het rechte eind hebben zijn: de app van het KNMI, Weer XL en Buienradar.

Buienradar

De app van Buienradar heeft het (zoals je mag verwachten) het vaakst bij het rechte eind als het gaat om neerslag per uur. Het is de app die je het beste vertelt of het zometeen gaat regenen. Als je de weersverwaching voor een hele dag wilt zien, zijn de twee andere apps nauwkeuriger.

Weer XL

De app van Weer XL gebruikt data van het Finse bedrijf Foreca. Dat bedrijf levert ook de data voor de weersvoorspellingen van MSN en de Windows-computers. En die data blijkt in vergelijking met de concurrentie vaker correct.

KNMI

Het meest nauwkeurig is de app van het KNMI. De data van het Nederlandse meteorologische instituut blijkt de beste indicatie van wat het weer hier gaat doen. Wat betreft de neerslag per uur is deze app wel iets minder betrouwbaar.

The bad

Gebruik jij gewoon de weer-widget die standaard op jouw telefoon zit? Dan krijg je waarschijnlijk niet het beste weerbericht.

AccuWeather

De meest gebruikte app scoort het slechtst. AccuWeather is de standaard widget op veel smartphones. Maar de app scoort in alle categorieën relatief slecht met zijn voorspellingen.

Weeronline

Dat een mooie app niet voldoende is, bewijst Weeronline. De weersvoorspelling zit er vaak naast, al doet de app het wel iets beter dan gemiddeld op het gebied van neerslagverwachting.

Weerplaza

De naam komt veelvuldig voor in nieuwsberichten over het aanstaande weer. De app met de dagelijkse weerverwachting scoort echter vrij gemiddeld. Qua neerslagverwachting zit de app er iets boven, maar de algemene weersvoorspelling klopt vaker niet dan wel.

The beautiful

En voor wie liever een mooie, dan een nauwkeurige weersvoorspelling krijgt:

Klara Weather

Het is niet de meest uitgebreide en niet de meest nauwkeurige app (plek 8 in de test), maar wel veruit de meest duidelijke. En bovendien advertentievrij. Iets wat de andere apps niet kunnen zeggen, daar wordt je vaak geconfronteerd met pop-ups of schermvullende advertenties.

HumorCast

Ok. Het is niet de meest complete weer-app. Maar HumorCast verdient een vermelding, omdat het de weersvoorspelling mooi presenteert met thema’s, fotografie en grappige quotes - ‘No Netflix, just chill... It’s cold’ . En natuurlijk kun je alle essentiële weersvoorspellingen (neerslag, wind en temperatuur) zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu