Zo bespaar je flink op de energiekosten

Het isoleren van een woning. Foto Koen van Weel / ANP

Of je nou donkergroene ambities hebt of vooral wat wilt besparen op je energiekosten: isolatie is een belangrijke stap. Maar wat zijn de do’s en de don’ts?

Isolatie is stap één 

Het is misschien wel het bekendste duurzaamheidsadvies van de koude grond, maar ook experts zeggen het. 

„Isoleren is een maatregel waar je nooit spijt van krijgt”, volgens Hans Delaporte van Vereniging Eigen Huis. „De kosten verdien je terug met een lagere energierekening, het wooncomfort neemt sterk toe. Bovendien stijgt je huis in waarde. Wij adviseren altijd om goed te isoleren.”

Isolatiemateriaal kiezen 

Als je hebt besloten wat je wilt isoleren komt de vraag: welk materiaal gebruik je? Het gangbaarst is EPS: kleine korreltjes die zowel in spouwmuren als onder de vloer of het dak kunnen. EPS staat voor expanded polystyrene, in de volksmond ook wel piepschuim. Bolletjes van plastic, dus. En dat gaat niet altijd goed. 

„Ik vis die dingen nu nog uit m’n tuin”, zegt Arjen Boekhold uit Haren. Hij heeft onlangs het dak en de spouwmuren van zijn woonboerderij laten isoleren. En hij had zijn huiswerk van tevoren gedaan. „Zes verschillende experts heb ik gesproken; sommige verbonden aan een bedrijf, anderen vond ik op internet als ‘onafhankelijke energie-experts’.” Op aanraden van al die experts koos Boekhold EPS-parels voor de muur en EPS-platen voor het dak. „Dat was duurzaam, want 100 procent recyclebaar, kreeg ik steeds te horen.” 

Alles, van papier tot staal tot plastic, is in principe recyclebaar. Ook recyclebare plastic bolletjes wil je niet in je tuin hebben slingeren. Toch vond Boekhold de loodgrijze pareltjes buiten rond zijn huis. „Er bleken oude ventilatiegaten in mijn buitenmuur te zitten, die de aannemer niet goed dichtgemaakt had. Daar kwam het isolatiemateriaal dus weer naar buiten.”

Maar het echte slagveld kwam van de dakisolatie. „De fabriek heeft nooit gewaarschuwd dat bij het op maat zagen, materiaal los zou komen en dat je voor goede afzuiging moest zorgen”, zegt Boekhold. Duizenden stukjes microplastic moest hij naderhand zelf uit zijn tuin zuigen. 

Natuurlijk is niet hetzelfde als duurzaam 

Nog altijd, als hij goed kijkt, ziet hij her en der pareltjes liggen. Dat zes experts hem met droge ogen een berg plastic als ‘duurzaam materiaal’ verkocht hebben, vindt Boekhold onbegrijpelijk. „Wat is het nut van isolatie als je het met zulk schadelijk materiaal doet?” 

Pieter Omlo van de Hanzehogeschool  staat er iets anders in. Zeker, er zijn ook natuurlijke isolatiematerialen, zoals vlas, hennep, papiervlokken of schapenwol. Maar ‘natuurlijk’ staat niet meteen gelijk aan ‘duurzaam’. „Neem schapenwol”, zegt hij. „Schapen moeten eten en poepen, allebei belastend voor het milieu. Dan is er nog de impact van het transport; de wol die we hier voor isolatie gebruiken, wordt vaak geïmporteerd uit Australië.” 

Bereken je de totale milieubelasting van EPS in een zogenaamde Levenscyclusanalyse (LCA), dan scoort het ‘vrij goed’, zegt Omlo. „Het kost heel weinig energie om te produceren. En je kunt het bij wijze van spreken voor eeuwig in je huis laten zitten.” 

Een laatste tip 

Als Omlo één ding wil meegeven, is het dat je je vooral niet moet laten verlammen. „Je moet zeker kritisch zijn op het verhaal van een verkopende partij en het is verstandig om meerdere offertes te vragen. Maar uiteindelijk is het veel belangrijker dát je isoleert, dan hóé je het doet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Duurzaamheid
menu