Zo hou je dat bruine kleurtje van je vakantie lekker lang vast

Nu de Nederlandse zomer zo wisselvallig is, pakken we elke zonnestraal mee. En ook als je net terugkomt van een buitenlandse zonvakantie, hoop je misschien je zongebruinde teint zo lang mogelijk vast te houden. De mogelijkheden zijn legio, maar de juiste voorbereiding en nazorg is een absolute must.

Een goed gescrubde huid is lekker glad en egaal en vervelt ook niet zo snel. Dus als daar eenmaal een kleur op zit, blijft die ook langer mooi.

Een goed gescrubde huid is lekker glad en egaal en vervelt ook niet zo snel. Dus als daar eenmaal een kleur op zit, blijft die ook langer mooi. Foto: Visumar/Gerard van Offeren

Het begint al met de voorpret van het zonnen. Een goed gescrubde huid is lekker glad en egaal en vervelt ook niet zo snel. Dus als daar eenmaal een kleur op zit, blijft die ook langer mooi. Bovendien neemt de huid daarna makkelijker crèmes en olie op.

Scrubben doe je bij voorkeur één keer per week met een milde scrub en niet langer dan een minuut. Doe dit 24 uur voordat je de zon in gaat, want een gescrubde huid is wel iets gevoeliger en kan dus sneller verbranden. Vergeet ook het gezicht niet, want door het scrubben gaan ook de verstopte poriën weer open en krijg je een egale teint.

Douchen

Zorg ervoor dat je niet te lang doucht en niet urenlang in bad of in het zwembad ligt. De bruine kleur spoelt uiteraard niet zomaar weg, maar de huid droogt er wel van uit en dat maakt de teint gelijk een stuk doffer.

Gebruik tijdens het douchen een doucheolie die minder uitdroogt en dep na afloop voorzichtig af met een handdoek – vooral niet te hard schuren. Ook beter niet doen: een waxbeurt. Want niet alleen de haartjes verdwijnen dan, maar ook het bovenste, bruine huidlaagje.

Bouw het bruinen langzaam op en zorg dat je niet verbrandt of vervelt, want dan verlies je heel snel de kleur. En vergeet vooral niet dat je met factor 50 ook echt wel bruin wordt, alleen wat geleidelijker en dat is eigenlijk een stuk gezonder. Het is een fabeltje dat je met zonproducten niet bruint, zeker niet met de huidige generatie zonbescherming die juist stimulerende bruiningsingrediënten bevat.

Bij het bruin blijven draait alles om de huid te hydrateren met bodylotion of (kalmerende) aftersunproducten, want een gevoede huid oogt gezonder. Er zijn tegenwoordig ook allerlei bruinverlengende aftersunproducten, voor zowel lichaam als gezicht, die beloven dat de golden tan minstens nog een maand houdbaar blijft. Een goede tip is om aftersun af te wisselen met olie, het liefst met een glans erin, want een glimmende huid lijkt optisch een tintje donkerder.

Hydratatie

Zo goed als je aan de buitenkant voor je lijf zorgt, zo belangrijk is ook hydratatie aan de binnenkant. Dus veel water drinken, minstens twee liter per dag, want dat stimuleert de doorbloeding. Af en toe de huid tijdens het zonnen hydrateren met een refresh waterspray is ook een goed plan.

Eet daarnaast veel (vochtrijk) fruit en groente, zoals watermeloen, abrikoos, grapefruit, komkommer, wortels, zoete aardappelen, broccoli, mango, mandarijn en radijs. Hierin zit volop bètacaroteen dat huidveroudering tegengaat en een snelle bruining van de huid bevordert. Ook tomaten zijn een aanrader, want de anti-oxidanten die daarin zitten beschermen de huid en herstellen eventuele zonnebrand. Het slikken van melaninepillen voor een zonnebad kan de huid ook alvast voorbereiden op de zon.

Goed voor het gestel en voor de huid is ook het regelmatig buiten vertoeven of sporten, zelfs als het minder zonnig weer is. De huid zal daar ook zeker een kleur van krijgen of de bestaande teint verdiepen.

Heimwee

Helaas is die mooie gebronsde huid niet voor altijd vast te houden. Heb je in het najaar heimwee naar je zomerse teint en ben je geen fan van de zonnebank? Ga dan aan de slag met ’kleurdruppels’, die subtiel te mengen zijn met je vaste dagverzorging en een heel natuurlijke kleur geven.

Of kies voor zelfbruinopties in de vorm van schuim, olie of crème. Bij voorkeur aanbrengen met een selftan-handschoen, waardoor de handen niet meekleuren. Een andere, vrij natuurlijke ’bruiningstruc’ is het gebruik van een terracotta of bronzing poeder. Luchtig aanbrengen op het gezicht met een grove kwast, over de foundation of direct op de huid. In de zomermaanden kies je voor een iets donkere variant, terwijl je in het najaar voor een lichtere tint gaat. Dit zorgt voor een instant sun kissed-effect, zelfs als de zon allang weer verdwenen is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
MEER
Lifestyle
menu