Zo overspoelt de tweede coronagolf Drenthe, Groningen en de rest van Nederland. Dit zijn de cijfers over de afgelopen drie maanden

Illustratie: Shutterstock

De tweede coronagolf duurt nu al drie maanden. Tijd om de cijfers voor Drenthe, Groningen en de rest van Nederland op een rijtje te zetten.

De tweede golf in Nederland (van 27 juli tot en met 30 oktober)

- Vastgestelde besmettingen: 288.735
- Ziekenhuisopnames: 3.133
- Bevestigde coronadoden: 1.151

Zo overspoelde de coronagolf ons land

De grafiek toont het aantal door de GGD vastgestelde besmettingen per dag.

Drenthe en Groningen doen het beter dan de rest van het land

Het Noorden telt verhoudingsgewijs nog altijd weinig besmettingen en coronadoden. Dit zijn de opgetelde cijfers sinds het begin van de crisis ( met tussen haakjes de cijfers per 10.000 inwoners ).

Vastgestelde besmettingen

- Drenthe: 4.996 ( 101 )
- Groningen: 5.936 ( 101 )
- Nederland: 341.681 ( 196 )

Coronadoden

- Drenthe: 77 ( 1,6 )
- Groningen: 30 ( 0,5 )
- Nederland: 7.347 ( 4,2 )

De kaart verbeeldt de toename van het aantal besmettingen per 10.000 inwoners tijdens de tweede coronagolf. Klik op de gemeenten voor meer info. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

Het getal R is in Drenthe en Groningen kleiner dan 1. Het virus trekt zich terug

De afgelopen week was het reproductiecijfer R in Noord-Nederland 0,9 terwijl het landelijk boven de 1 zat. Als R kleiner is dan 1 neemt de epidemie af. Als R groter is dan 1 breidt de epidemie zich uit. Het virus is dus op de terugtocht in Drenthe en Groningen.

Ook het percentage positieve testuitslagen is bij ons lager dan elders in het land

Als het percentage positieve testuitslagen stijgt, wint het virus terrein. De cijfers voor week 43 zijn voorlopig.

Zo spoelde de tweede coronagolf over Drenthe en Groningen

De ontwikkelingen in Drenthe en Groningen lijken op elkaar, maar in Drenthe zijn verhoudingsgewijs wel veel meer mensen overleden.

'Als je meer test vind je meer besmettingen'

Critici wijten de oplopende besmettingscijfers aan het grote aantal testen. ,,Naarmate je meer test vind je meer besmettingen'', zeggen zij. Maar het aantal besmettingen is in verhouding veel sneller gestegen dan het aantal geteste personen. Het virus wint dus echt terrein.

De grafiek toont alleen de testen en positieve uitslagen van de GGD.

De ziekenhuizen stromen weer vol

De Nederlandse ziekenhuizen verzorgden op 30 oktober 2.385 coronapatiënten, van wie 567 op de intensive care. De ziekenhuizen In Drenthe, Groningen en Friesland verzorgden 163 coronapatiënten, van wie 87 uit andere regio's.

Het CBS ziet meer coronadoden dan het RIVM

Het CBS registreerde in vijf weken tijd bijna 1.500 sterfgevallen meer dan normaal. Het RIVM meldde over dezelfde periode 950 coronadoden. Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de bevestigde coronadoden telt. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS ziet die onzichtbare coronaoden terug in de algemene sterftecijfers.

De oversterfte in week 11 tot 20 en vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De piek in week 33 en 34 is veroorzaakt door de hittegolf in augustus.

Corona dasboard

Meer cijfers bekijken? Dat kan op de coronadashboards van de Rijksoverheid, de GGD Drenthe en de GGD Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu