Zo vier je pakjesavond en Sinterklaas ondanks corona op een veilige manier. Acht tips

Illustratie: Joren Joshua

Nog drie weken tot pakjesavond, hoe gaan we het vieren nu we niet met de hele familie rond de schoorsteen kunnen zitten? Deze tips helpen je op weg naar een coronaproof heerlijk avondje.

1. Laat Sinterklaas op flitsbezoek komen

Sinterklaas zou het liefst bij alle kinderen persoonlijk langskomen, ze op zijn schoot nemen en de zelfgemaakte tekeningen bekijken. Dat zit er nu niet in, maar even aanbellen kan wel. Via onder andere sinterklaasboekingen.nl kun je een flitsbezoek van Sinterklaas regelen. Sint belt aan, Piet geeft de zak met cadeaus en strooit wat, en je kunt op een afstandje met ze praten. Hij komt niet binnen, maar dan heb je hem toch even gezien.

2. Maak een Skype-afspraak met Sinterklaas

Al is Sinterklaas een oude man, hij gebruikt moderne media. Zo kun je een afspraak met hem maken voor een Skype-gesprek. Bas van den Brink van boekdesint.nl: ,,Praten met de Sint via een tablet of laptop lijkt onpersoonlijk, maar wat is nou leuker dan een kijkje nemen in zijn leven? Je kunt Sint en zijn Pieten zien in de werkkamer, waar het grote boek met alle namen op tafel ligt.’’ Tijdens het gesprek brengt een Piet wellicht de cadeaus binnen.

 

3. Laat Sinterklaas een video-boodschap sturen

Andere jaren bestond deze mogelijkheid ook, maar dit jaar heeft Sinterklaas extra veel moeite gedaan om van tevoren persoonlijke boodschappen op te nemen voor veel kinderen. Op pakjesavond kun je op het door jou gewenste tijdstip de video laten zien. Sint spreekt alle kinderen persoonlijk aan, laat ze een liedje zingen en vertelt, als ze lief zijn geweest, waar de cadeaus liggen. Op internet vind je meerdere aanbieders van videoboodschappen van Sinterklaas.

4. Kijk mee met een sintstream

Bedrijven, sportverenigingen en andere grote groepen kunnen via verschillende aanbieders een afspraak maken voor een ‘sint-

stream’. Mediabedrijf Diepzeekonijn in Groningen bijvoorbeeld heeft een studio ingericht voor de goedheiligman. Oprichter Matthijs Noordhoek: ,,We helpen Sinterklaas verbinding te maken met grote groepen. Dat doen we bijvoorbeeld voor een vakantiepark. De gasten van het park kunnen inloggen met een code en dan live meekijken naar Sinterklaas en zijn Pieten. Dat is een veilige manier om zijn verjaardag te vieren. Sommige kinderen vinden het zelfs fijner zo; op schoot bij Sint is soms heel eng.’’

5. Stap met je gezin in de pakjesbus

Sint en zijn Pieten reizen dit jaar ook met de pakjesbus. Via supersintshow.nl is deze verbouwde Amerikaanse schoolbus te boeken, voor verenigingen en particulieren. Chris Gerritzen: ,,Bezoekers kunnen per gezin naar binnen in de bus. Daar zitten Sint en Piet in een 1,5 meter-setting. Iedereen krijgt een grondige hygiënebehandeling van Desinfectiepiet, en er zijn uiteraard liedjes en cadeaus.’’ Hoeveel pieten aanwezig zijn is in overleg, zegt Gerritzen. ,,We passen ons telkens aan aan de laatste coronamaatregelen.’’

 

6. Bezoek (als het weer kan) een sinterklaasmuseum

Aan het Museumplein in Neede in de Achterhoek is sinds 2008 een heus museum gewijd aan Sint-Nicolaas. Tineke Kornegoor heeft in haar museum Oh, kom er eens kijken alles verzameld wat ze maar kon vinden over de Sint. Ook Apeldoorn, Harderwijk en Westzaan hebben een sinterklaasmuseum. Voor nu zijn door de nieuwe coronamaatregelen de musea overal dicht, maar hopelijk kun je begin december wel terecht.

7. Stuur een surprise per post

Pakjesavond vieren met familie of vrienden kan nog steeds, al is het op afstand, als je elkaar wat stuurt. Een cadeau online bestellen en laten bezorgen kan natuurlijk, maar zelf een surprise knutselen is leuker. Trek op tijd online lootjes, bijvoorbeeld via lootjestrekken.nl. Je kunt op deze website ook wensenlijstjes maken, compleet met links naar webshops. Uitpakken doe je samen tijdens een videobelgesprek. Besteed daarom extra aandacht aan de verpakking. Verstuur je pakket op tijd, het wordt een erg drukke tijd voor pakketbezorgers.

8. Speel online een sinterklaasgame

Uitgekeken op het spelen van bordspellen met je huisgenoten? Probeer het eens online en zoek op ‘sinterklaasgame’. Zo vind je spellen met opdrachten voor het hele gezin, kun je op de foto met Sinterklaas en paardje Ozosnel, kunnen kinderen hun pietendiploma halen en hun kennis over sinterklaasliedjes testen.

Dit kan ook met collega’s. Via bedrijfsfeest.nl krijgen alle collega’s inloggegevens van de Sinterklaas Game en zo kan iedereen thuis op zijn eigen moment het spel spelen. De scores die worden gehaald, zijn zichtbaar op een online scorebord.

Nieuws

Meest gelezen

menu