Zo werkt de app die waarschuwt dat je contact had met een besmette coronapatiënt

Petra en Dimitri en hun zoon Benjamin in Singapore. Privéfoto

Een app die je waarschuwt als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Of later blijkt te hebben gekregen. Het klinkt als Big Brother in je nek, maar het geeft wel enige rust, vertellen Petra en Dimitri Haddeman. Zij wonen in Singapore en daar is de app al enige tijd in gebruik.

Het kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest, zei minister Hugo de Jonge vanavond. Precies zo'n app wordt al enige tijd in de overvolle stadstaat Singapore gebruikt.

Hoewel het kleine Aziatische land (met bijna 6 miljoen inwoners) vanaf vandaag ook in een soort ‘intelligente lockdown’ zit (nog wel iets minder streng dan hier), houden ze de coronacrisis tot nu toe beter in de hand dan Nederland. Onder meer dankzij die app.

Petra en Dimitri Haddeman (46 en 47 jaar) emigreerden zeven jaar geleden naar Singapore en vertelden onlangs op deze site over de app waar de Jonge nu ook aan wil.

Quarantaine

,,De app wisselt anoniem telefoonnummers uit,” aldus Dimitri. ,,Dat gebeurt automatisch als je met iemand een praatje maakt. Als een van die personen besmet blijkt te zijn, of later wordt besmet, kijken ze in zijn of haar telefoon en zien ze meteen met wie die persoon allemaal contact heeft gehad. Als ik dus een praatje maak met iemand die later besmet blijkt te zijn of later het coronavirus oploopt, krijg ik dus automatisch een waarschuwing. Of een bericht dat ik twee weken in quarantaine moet blijven.”

De app helpt het streng regerende regime in Singapore snel te achterhalen wie besmet is en eventuele andere besmette personen snel te isoleren. Over de privacy maakt het al jaren in Singapore wonende stel zich weinig illusies. ,,Al worden de telefoonnummers via deze app wel anoniem uitgewisseld,” vertelt Dimitri.

Besmettingshaarden

De app is in Singapore slechts een van de maatregelen waarmee het kleine land probeert besmettingshaarden in de kiem te smoren. Volgens Petra en Dimitri is het installeren van de app niet verplicht. Zij hadden hem overigens wel snel op hun telefoon gezet. Het belangrijkste voordeel is de rust die het geeft. ,,Wat ik fijn vind aan al die maatregelen: je hóeft je niet zo gek te laten maken over de vraag wie is er allemaal besmet en of je het zelf hebt,” aldus Dimitri.

,,Of je zorgen te maken als je per ongeluk met iemand in contact bent geweest, of diegene misschien besmet is en of jij dan ook besmet bent. Je wordt niet gek. Je hoort het vanzelf wel. Je krijgt vanzelf een waarschuwing. Niet alleen als die persoon besmet was, maar ook als die een week later besmet blijkt te zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu