Drenthe en Groningen zijn klaar met corona, maar het virus is nog lang niet klaar met ons. De epidemie in 12 grafieken

Volgens het kabinet gaan we te veel de deur uit. We zouden meer thuis moeten blijven om het aantal besmettingen met corona in te dammen. Foto: ANP/Vincent Jannink

Het dagelijks aantal besmettingen in Drenthe en Groningen schommelt nogal, maar per saldo zien we de afgelopen weken nauwelijks een daling. Ondertussen gaan we steeds vaker de deur uit en werken we minder thuis, zo onthullen de mobiele telefoongegevens van Google.

Volgens het kabinet gaat het niet goed. Op deze manier duurt de tweede golf nog heel lang. Landelijk blijkt het virus al net zo weerbarstig. Ook hier neemt het aantal nieuwe besmettingen per week nauwelijks af.

We gaan te veel naar buiten en we werken te weinig thuis

Het kabinet is geschrokken van de mobiele telefoongegevens van Google. Die onthullen dat wij ons steeds minder aantrekkken van de coronamaatregelen. Naarmate de gedeeltelijke lockdown langer duurt gaan we vaker de deur uit en werken we minder thuis.

Google volgt onze mobiele telefoons en vergelijkt onze bewegingen met die van vóór de crisis (de basislijn). Je kunt kiezen uit 4 grafieken. Gebruik daarvoor de zwarte pijl . Per grafiek kun je kiezen tussen Nederland, Drenthe, Groningen en een totaal overzicht. Ga met de muis over de grafieken voor meer informatie.

Telefoongegegevens tonen de grote lijn

Google vergelijkt onze bewegingen met die in de eerste vijf (coronavrije) weken van dit jaar. Dat geeft een vertekend beeld voor feestdagen en vakanties, want die waren er begin dit jaar niet. Ook het verschil in weersomstandigeden heeft invloed. De gegevens van Google laten vooral in grote lijn zien in hoeverre wij de coronaregels respecteren.

De categorie Winkelen en Ontspannen omvat locaties als horeca, warenhuizen, winkelcentra, attractieparken, musea, bibliotheken en bioscopen. Google heeft ook cijfers in de categorie Supermarkt + Drogist en de categorie Parken . Zelf alle cijfers bekijken? Dat kan hier .

Corona op de kaart

De kaart verbeeldt het aantal besmettingen per gemeente. Je kunt kiezen uit 4 kaartlagen: het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de crisis, het totaal aantal besmettingen per 10.000 inwoners, de toename van het aantal besmettingen de afgelopen week en diezelfde toename per 10.000 inwoners.

Klik op de gemeenten voor meer info. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

Drenthe en Groningen vergeleken met de rest van het land

Drenthe en Groningen doen het nog altijd goed ten opzichte van de rest van het land, getuige deze kerncijfers.

Totaal aantal door de GGD bevestigde besmettingen per 10.000 inwoners.
- Drenthe: 164
- Groningen: 153
- Nederland: 313

Totaal aantal bevestigde coronadoden per 10.000 inwoners.
- Drenthe: 2,3
- Groningen: 0,9
- Nederland: 5,5

In Drenthe zijn nu 114 bevestigde coronapatiënten overleden aan Covid-19, in Groningen 52.

Positief getest

Het percentage mensen dat deze week positief werd getest bij de GGD is niet exact vast te stellen, want nog niet alle cijfers zijn binnen. In Drenthe lijkt het uit te komen rond de 6,8 procent, ongeveer evenveel als een week eerder. Groningen komt naar schatting uit rond de 6,5 procent. Ook dat is ongeveer evenveel als vorige week. Het percentage voor heel Nederland wordt naar verwachting zo'n 10 procent. Een week eerder was dat nog 11,1 procent.

Het reproductiegetal R is in het Noorden terug onder de 1

Het reproductiegetal R kwam vorige week in Noord-Nederland even boven de 1, maar nu is het 0,94. Dat betekent dat 100 besmette mensen 94 andere mensen kunnen besmetten.

De laatste betrouwbare meting voor heel Nederland stamt van 13 november. Toen zat R op 1,04. Als R groter is dan 1 breidt de epidemie zich uit. Als R kleiner is dan 1 is het virus op de terugtocht.

De druk op de ziekenhuizen blijft tamelijk groot

De afgelopen week is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen opnieuw iets gedaald, maar de druk blijft groot. Dat geldt zowel voor de ziekenhuizen in het hele land als in Drenthe, Groningen en Friesland.

De noordelijke ziekenhuizen vangen relatief veel coronapatiënten op van buiten de regio. Mede daardoor is het lastig om de reguliere zorg weer op te schalen.

De oversterfte door corona loopt weer op

Het CBS registreerde van 21 september tot en met afgelopen zondag ruim 4.345 sterfgevallen meer dan normaal. Die oversterfte komt vrijwel geheel voor rekening van Covid-19. Het RIVM meldde over dezelfde periode 3.090 coronadoden.

Het RIVM telt alleen de bevestigde coronadoden. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS ziet die onzichtbare coronaoden terug in de algemene sterftecijfers.

De oversterfte in week 11 tot 20 en vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De piek in week 33 en 34 is veroorzaakt door de hittegolf in augustus. De oversterfte in week 48 is voorlopig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu