De zomer zonder Piet Paulusma. Het valt zijn vrouw en kinderen zwaar. ‘Hij wilde nog heel graag leven’

Zelfs bij een aardedonker wolkendek vol regen was hij het zonnetje in huis. Bij strenge vorst werd zijn warmte tot in de huiskamer gevoeld. Piet Paulusma was op radio en tv de goedgemutste weerwaarzegger tussen de mensen. In maart overleed de man die Oant moarn! tot nationale kreet verhief. Zijn kinderen Martsje, Boukje, Kees, Geartsje en hun moeder Joke blikken terug.

De kinderen van Piet Paulusma met hun moeder Joke aan tafel. Van links naar rechts: Geartsje, Kees, Boukje, Martsje en Joke.

De kinderen van Piet Paulusma met hun moeder Joke aan tafel. Van links naar rechts: Geartsje, Kees, Boukje, Martsje en Joke. Foto:

Op de lange houten keukentafel van Joke Hofstee (65) in Herbaijum liggen vijf gekopieerde velletjes papier. Het is een woordzoeker uit het magazine Friesland Post die ze voor alle kinderen onder het kopieerapparaat heeft gelegd. Het thema van de puzzel is Piet Paulusma en degenen die ermee aan de slag willen, moeten in een veld met letters allerlei woorden doorstrepen die te maken hebben met het weer.

„Een stukje waardering”, zegt de vrouw die vier kinderen op de wereld zette met Piet Paulusma en tot aan zijn laatste ademteug over hem waakte. „Op deze manier laten ze ons toch even weten dat ze Piet niet snel vergeten. Dat doet goed. Ik vond het ook zo mooi dat de veerboot op de vrijdag van het afscheid achteruit voer en naast het entrepotgebouw in Harlingen ging liggen, waar de kist stond. Alle mensen op het dek stonden te applaudisseren. In Harlingen hingen de vlaggen halfstok. Zelfs de Jumbo deed dat. Daar kwam hij altijd.’’

Nieuws

menu