Zomervakantie wordt reëler: wat kan er in landen om ons heen? Wirwar aan coronaregels vereist alertheid toerist

Doordat er in Europa stevig door wordt gevaccineerd, lijken vakanties niet langer een verre droom maar een nabije realiteit te worden. Sommige landen verwelkomen al buitenlandse bezoekers, terwijl andere landen nog een knoop moeten doorhakken. Wat is er mogelijk in de landen om ons heen?

De situatie in Engeland, waaronder Londen, is rooskleurig voor de Britten. Nederlanders zijn nog niet echt welkom.

De situatie in Engeland, waaronder Londen, is rooskleurig voor de Britten. Nederlanders zijn nog niet echt welkom. Foto: EPA

ROOT { "typename": "HTMLLink", "type": "a", "href": "https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fwww.telegraaf.nl%2F%2Fnieuws%2F1874037629%2Fzomervakantie-wordt-reeler-wat-kan-er-in-landen-om-ons-heen", "__typename": "HTMLLink", "children": [] } ROOT { "typename": "HTMLLink", "type": "a", "href": "https://twitter.com/intent/tweet?text=Zomervakantie%20wordt%20re%C3%ABler%3A%20wat%20kan%20er%20in%20landen%20om%20ons%20heen%3F%20https%3A%2F%2Fwww.telegraaf.nl%2Ft%2F1874037629%2F%20via%20%40telegraaf", "__typename": "HTMLLink", "children": [] }
ROOT { "typename": "HTMLLink", "type": "a", "href": "mailto:?subject=Zomervakantie%20wordt%20re%C3%ABler%3A%20wat%20kan%20er%20in%20landen%20om%20ons%20heen%3F&body=Doordat%20er%20in%20Europa%20stevig%20door%20wordt%20gevaccineerd%2C%20lijken%20vakanties%20niet%20langer%20een%20verre%20droom%20maar%20een%20nabije%20realiteit%20te%20worden.%20Sommige%20landen%20verwelkomen%20al%20buitenlandse%20bezoekers%2C%20terwijl%20andere%20landen%20nog%20een%20knoop%20moeten%20doorhakken.%20Wat%20is%20er%20mogelijk%20in%20de%20landen%20om%20ons%20heen%3F%0D%0Ahttps%3A%2F%2Fwww.telegraaf.nl%2Fe%2F1874037629%2F", "__typename": "HTMLLink", "children": [] }

Zit een vakantie in Europa er al in of moeten we nog even geduld hebben? Inmiddels kleuren steeds meer landen op geel (= enige risico’s) op de Europese kaart. Populaire vakantiebestemmingen als Italië, Spanje en Frankrijk staan echter nog op oranje. En hoe snel de situatie kan omslaan, merkten vakantiegangers op de Griekse eilanden. Die stonden op geel, maar kleurden toch weer oranje na verslechterde cijfers.

De verwachting is echter dat Europa langzaam maar zeker geel zal kleuren, zeker nu de zomervakantie aan de horizon verschijnt. Dit zijn de maatregelen in de populairste vakantielanden  en beschrijft de maatregelen.

België

Een bezoek aan België kan al wel, mits je de reis kort houdt. Nederlanders die langer dan 48 uur in het land verblijven, moeten namelijk een negatieve coronatest hebben en verplicht in quarantaine. Ook andersom geldt: na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland tien dagen in quarantaine. België kleurt namelijk vooralsnog oranje, waardoor alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd.

Anderzijds gaan net als in Nederland de maatregelen bij onze zuiderburen binnenkort op de schop. Vanaf 9 juni wordt versoepeld, en vorige week zelfs bleek dat er meer mag dan vooraf werd gedacht. Zo gaat de horeca binnen open tot 22.00 uur en gaan terrassen open tot 23.00 uur. Ook gaan bioscopen open, en mogen braderieën weer worden opgetuigd. Vanaf augustus verwacht de Belgische regering zelfs grote popfestivals toe te kunnen staan.

Wanneer een vakantie naar België zonder al te veel poespas weer kan, blijft nog even gissen.

Caribisch Nederland

Vakanties binnen het Koninkrijk zijn ook weer mogelijk. De eilanden Saba en Sint-Eustatius kleuren zelfs als enige gebieden op de aarde weer groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s). Voor Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten zijn bezoeken ook weer mogelijk, doordat de gebieden een geel reisadvies hebben gekregen. Wel moet je naar Curaçao bijvoorbeeld een zogenoemde Public Health Passenger Locator Card invullen en een negatieve test kunnen overleggen.

Duitsland

Na maanden van potdichte deuren lijkt Duitsland zich te openen voor Nederlanders. Sinds zondag wordt ons land niet meer als een hoogrisicogebied gezien en dus zijn geen sneltesten meer nodig voor een bezoek korter dan 48 uur.

Een test is wel nog verplicht indien men langer dan 48 uur in Duitsland verblijft. Mensen die volledig gevaccineerd zijn en hun laatste prik minimaal twee weken geleden hebben gehad, hebben sowieso vrij toegang. Ze moeten dan volgens de officiële regels wel een vaccinatiebewijs (geel boekje of registratiekaart) kunnen laten zien in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans.

Tegelijk heeft Duitsland ook al sinds dinsdag een coronapaspoort ingevoerd, maar daar heb je als Nederlander voorlopig niets aan. Bovendien staat Duitsland nog op oranje, en moet je bij terugkomst in Nederland in quarantaine.

De Duitsers zijn ook aan het versoepelen, maar de maatregelen verschillen per deelstaat. In de meeste gevallen zijn hotels en campings echter onder voorwaarden weer open en mag je bijvoorbeeld ook naar een museum of een dierentuin. Mondkapjes en afstand houden zijn echter een must. Ook is in sommige gevallen een negatief testresultaat nodig. „Neem voor zakelijke overnachtingen vóór vertrek contact op met uw hotel of andere accommodatie om na te gaan of u er kunt verblijven”, aldus ons ministerie van Buitenlandse Zaken.

Frankrijk

Nog een week en dan mogen we weer naar het land van wijn, stokbrood en lavendel. De Franse overheid laat vanaf 9 juni in de avond weer toeristen toe. De vraag is echter of Frankrijk dan wel op ’geel’ staat; nu heeft het land nog een oranje reisadvies.

 

Momenteel volstaat een negatieve PCR-test en een erewoordverklaring om de grens te mogen passeren. Er is geen quarantaineverplichting voor Nederlanders die naar Frankrijk reizen. Op 9 juni wil Frankrijk gaan werken met een soort vaccinatiepaspoort, maar dat krijgen wij pas op 1 juli. Hoe het in de tussentijd gaat bij Franse controles op luchthavens, en of bijvoorbeeld een vaccintiepapiertje van het RIVM geldig is, is onduidelijk.

In mei heeft Frankrijk al wel regels versoepeld. Zo zijn winkels, terrassen en musea onder voorwaarden open en is de avondklok verschoven naar 21.00 uur. Vanaf volgende week woensdag gaat die naar 23.00 uur, en gaan cafés en restaurants weer open. Ook openen dan attractieparken weer hun deuren. Eind juni vervalt de avondklok.

Groot-Brittannië

De coronasituatie in Groot-Brittannië is rooskleurig; nauwelijks nieuwe besmettingen en een bijzonder hoge vaccinatiegraad. Niet gek dat de boel weer opent voor toeristen, maar Nederlanders zijn vooralsnog niet welkom. Sterker nog; wij moeten tien dagen in quarantaine bij binnenkomst in het land van premier Boris Johnson. Door te testen kan die eerder worden opgeheven.

Verder zijn mondkapjes nog wel verplicht, maar is het openbare leven goeddeels op gang. Pubs, restaurants, musea, hotels, campings; ze zijn allemaal open.

Wel zijn er sinds vorige week gebieden in Engeland aangemerkt waarnaar reizen worden afgeraden door de Britse overheid. Dat komt omdat de Indiase variant zich in deze gebieden verspreidt. Toch hoopt de overheid corona te verslaan door nog meer mensen te vaccineren en hun ook een tweede prik te geven.

Griekenland

Reizen naar Griekenland worden weer afgeraden. Een pijnlijke ervaring voor reizigers die juist profiteerden van de gele status van een flink deel van de eilanden van het land. Die gingen op geel, maar vorige week weer op oranje vanwege de verslechterde situatie.

Kleine kanttekening daarbij is dat op veel eilanden nauwelijks besmettingen zijn. Maar de eilanden worden als één regio gezien, en daarom zijn veel eilanden weer op oranje gezet. Slechts een handjevol is nog geel.

Sinds half mei laat het land alle vakantiegangers uit Nederland toe die volledig gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis kunnen laten zien. De tweede prik moet wel minstens veertien dagen voor aankomst in Griekenland zijn gezet. Ook reizigers die de afgelopen negen maanden corona hebben gehad of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien, worden toegelaten.

Een lekker vakantieleventje is evenwel mogelijk in Griekenland. De avondklok geldt pas vanaf 0.30 uur en op terrassen mag je eten en drinken. Een mondkapje is wel veelal verplicht.

Italië

In Italië zitten ze te springen om de komst van toeristen. Na een strenge lente volgt een zomer waarin we met open armen worden ontvangen. Ben je gevaccineerd of minder dan 48 uur geleden negatief getest op corona? Dan hoef je bij aankomst in het land niet in quarantaine.

Enig nadeel is dat Nederland nog altijd geen positief reisadvies geeft voor het land, behalve dan voor Sardinië.

 

Binnen Italië zijn de regels deze week opnieuw versoepeld. Ze verschillen evenwel nog per regio. Zo zijn sommige regio’s op wit gezet, waardoor alleen de basisregels zoals een mondkapjesdracht nog gelden. Andere regio’s zijn ’geel’. Daar geldt een avondklok vanaf 23.00 uur. Restaurants en bars zijn weer open en ook musea zijn met reservering te bezoeken. Ook hotels ontvangen weer mensen.

De verwachting is dat de avondklok komende maandag naar middernacht gaat, en per 21 juni vervalt.

Kroatië

Toeristen zijn weer welkom in Kroatië. Wel moeten personen die naar het land willen reizen, rekening houden met de geldende regels. Bij binnenkomst is een negatieve coronatest verplicht. Dat mag een PCR-test zijn, maar ook een antigeentest, zolang de test maar niet ouder is dan 48 uur. Je mag ook de grens over als je kan aantonen dat je twee prikken hebt gehad – of één in het geval van het Jansenvaccin. Onduidelijk is echter welk bewijs geldig is.

In Kroatië komt het leven wel op gang, al kunnen de maatregelen per gemeente verschillen. Mag je in de ene stad wel in een restaurant eten, in de volgende ben je veroordeeld tot het terras. Die zijn overal open, net als het leeuwendeel van de hotels en campings. Dat geldt ook voor de culturele sector. In binnenruimtes moet een mondkapje worden gedragen, net als in de buitenlucht als het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te bewaren.

Ondertussen doet de regering in Zagreb er alles aan om toeristen een veilig gevoel te geven. Zo worden in het land personen die in de toerismesector werken, met voorrang gevaccineerd.

Noorwegen

De Noren pasten deze week de regels aan, maar voor Nederlanders brengt dat nog weinig goed nieuws. Voor rode gebieden geldt nog altijd een entreeverbod en daar vallen wij onder. Net als overigens het grootste deel van Europa: alleen IJslanders en mensen uit delen van Finland mogen de grens over.

Wie toch reist, moet tien dagen in quarantaine. Ook moet je negatief testen en je registreren. Een vaccinatiepaspoort is er voorlopig nog niet.

Anderzijds is het openbare leven in Noorwegen wel uitnodigend. Winkels, restaurants, bars en hotels zijn goeddeels open. Alleen musea en theaters zijn nog dicht.

Oostenrijk

We kunnen weer naar Oostenrijk. Het Alpenland liet al toeristen toe en nu valt ook Nederland onder de lijst met landen waar voor geldt dat je óf een negatieve test, óf een vaccinatiebewijs óf een antistoffentest in het Engels of Duits moet kunnen tonen. Dan hoef je niet in quarantaine. Je moet je wel vooraf online registreren.

De Oostenrijkers hopen echter Nederlanders een mooie zomer te bezorgen; met name het buitentoerisme is in trek in het Alpenland. Voor bezoek aan een restaurant of café is wel een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs nodig. Dat geldt ook voor hotels en camping.

Portugal

Vakanties naar Portugal zijn weer mogelijk. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeven toeristen bij aankomst niet meer in quarantaine. Wel moet bij een bezoek per vliegtuig een negatieve PCR-test worden getoond. Dat geldt voor kinderen vanaf twee jaar oud.

 

Voor terugkomst is een dergelijke test niet nodig. Ook hoeven bij de terugreis naar Nederland reizigers niet meer in thuisisolatie.

In Portugal is het verder goed toeven. Hotels zijn open, net als restaurants en café’s. Ook kan je onbekommerd naar het strand. Wel moet je uiteraard afstand houden; twee meter zelfs. Een mondkapje is op veel plekken verplicht.

Spanje

Hoewel onze oosterburen naar Spanje mogen reizen, is dat voor Nederlander beperkt tot de Balearen. De eilandengroep waar Mallorca en Ibiza toe behoren, staan inmiddels op geel. Ook naar de Canarische eilanden zijn vakanties weer mogelijk. Dat betekent geen test of quarantaine bij terugkomst. En goed nieuws: zij willen ons wél verwelkomen.

 

Bovendien houdt de reisbranche er rekening mee dat Spanje binnenkort op geel gaat, of toch in ieder geval meer delen van Spanje. Dat land zelf lijkt voor te sorteren op een mooie zomer. Het land leek zelfs vanaf dinsdag al te gaan werken met een coronapaspoort, maar vooralsnog lijkt dat niet te zijn gelukt. Vooralsnog is dus een negatieve test noodzakelijk om binnen te komen.

De horeca is in grote delen van Spanje al open en klaar om ook gasten uit het buitenland te ontvangen. Ook de winkels mogen klanten ontvangen. Alleen de nachtclubs en discotheken mogen de deuren nog niet openen. Wel gelden per regio nog verschillende regels, bijvoorbeeld wat betreft avondklokken.

Zweden

Waar Europa langzaam toegankelijker wordt, geldt dat niet voor Zweden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken paste deze week het reisadvies aan, wat betekent dat landgenoten die in Zweden zijn geweest, verplicht in quarantaine moeten bij terugkomst.

Het land zelf laat wél toeristen toe. Je moet een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Vorige week versoepelde Zweden bovendien coronamaatregelen. Er mogen nu vier mensen aan een tafel zitten in restaurants en hotels, die bovendien tot 22.30 mogen serveren. Alcohol krijg je alleen voor tienen. Winkels zijn open, net als sportgelegenheden.

Musea en dierentuinen verwelkomen ook bezoekers. Om drukte te voorkomen moet vooraf worden gereserveerd.

Zwitserland

Begin mei kwam Zwitserland met een ronkende promo op de proppen voor het toerisme in het land. In de hoofdrollen: Roger Federer en Robert de Niro.

Voor de Nederlanders is slechts een bijrol weggelegd als het aankomt op het herstarten van het Zwitserse toerisme. De overheid houdt de deur potdicht met verplichte testen en verplichte quarantaine en wil in de nabije toekomst ook niet meedoen met een vaccinatiepaspoort. Pas als het Europese ’groene certificaat’ er is, komt ook Zwitserland ermee op de proppen.

Wat Nederland betreft is Zwitserland ook een verboden reisgebied. Het land staat op oranje en bij terugkeer moet je in quarantaine.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu