Zonder overbieden en stress een woning kopen is bijna onmogelijk. Is huizenruil een oplossing? 'Geen seconde aan gedacht'

Een huis kopen zonder stress, overbieden en overhaaste keuzes. Het is bijna onmogelijk op de krappe woningmarkt, maar er is een manier: via een huizenruil. „Wij ruilden van woning, maar Hans helpt nog wel mee in zijn oude moestuin.”

Ze wonen prachtig in Paddepoel, maar zijn na een decennium wel toe aan een nieuw avontuur. Meedoen aan de gekte op de huizenmarkt daarentegen? Nee, dankje. André Miedema en Mariska van Cuijk bieden hun huis te ruil aan.

Ze wonen prachtig in Paddepoel, maar zijn na een decennium wel toe aan een nieuw avontuur. Meedoen aan de gekte op de huizenmarkt daarentegen? Nee, dankje. André Miedema en Mariska van Cuijk bieden hun huis te ruil aan. Foto: Peter Wassing

Het is nog geen tien jaar geleden dat woningzoekers pas een nieuw huis kochten als ze zeker wisten dat ze hun eigen stekkie verkocht kregen. Dat zette de woningmarkt dusdanig op slot, dat website Funda een experiment begon om de boel in beweging te krijgen: de huizenruil. De proef sneuvelde echter in 2017, omdat er te weinig animo was.

Ruilen

Nu de markt volledig is gekanteld – huizenzoekers verkopen hun woning pas als ze zelf een nieuw huis hebben – duikt het fenomeen opnieuw op. ’Let op’, staat in de beschrijving, ’alleen voor woningruil beschikbaar’. De betreffende makelaar, Maikel Wennekers van Bouten Makelaardij, is sinds een paar weken gestart met het aanbieden van ruilwoningen. Iets dat veel makelaars nog niet doen op hun site, blijkt uit een rondgang. ’De kans dat je precies twee mensen kunt matchen, is namelijk klein’, is een gehoord argument.

Wennekers denkt niet per se dat het een groot verdienmodel is, maar wel een service naar de huizenzoekers. „Niet iedereen heeft zin in de gekte. Door je huis te ruil aan te bieden, creëer je rust en kun je voor reële prijzen kopen en verkopen. In deze tijd sta je sterk op de huizenmarkt als je naast geld ook een woning te bieden hebt.”

Gelijk oversteken

Ze zijn vorige week zaterdag tegelijk overgestoken: het echtpaar Hans (71) en Jeanne (69) Zelen met hun vrijstaand huis in Panningen en het gezin van Dirk (33) en Emanuelle (34) van den Goor met een twee-onder-een-kapwoning in Helden. Logistiek verliep dat best soepel, vertelt Jeanne. „Vrienden van Dirk reden met spullen van Helden naar Panningen, en namen spullen van ons mee terug.”

De huizenruil ontstond spontaan. Toen Dirk in 2017 uit Panningen vertrok, omdat het varkensbedrijf waar hij woonde werd verkocht, zei hij bij een buurtfeestje tegen Hans dat áls ze hun huis met prachtige tuin en twee schuren ooit wilden verkopen, hij hem mocht inseinen. En dus belde Hans Dirk vier jaar later op, in januari van dit jaar.

Dirk: „Wij waren niet per se op zoek naar iets nieuws, maar hier wilden we wel kijken. Toen bekend werd dat Hans en Jeanne weg wilden, bleek er direct al meer interesse te zijn.”

Emanuelle: „Als we het huis wilden, zei de bank, moesten we ’wel iets meer dan veertig uur per week gaan werken’. Maar, bedachten we, wij hebben nog wat anders te bieden: ons eigen huis.”

Daar hadden Hans en Jeanne nog geen seconde over nagedacht: een huizenruil. Jeanne: „Maar kijken kan altijd, dachten we. En het beviel. Heel goed zelfs. Het is een huis met een mooie tuin en veel minder onderhoud.”

Goed gevoel

„Natuurlijk: misschien hadden we ons huis voor tienduizenden euro’s meer kunnen verkopen als we het te koop hadden aangeboden”, zegt Dirk, die vertelt dat de ruil niet met gesloten beurs ging. „Maar dan hadden we ook tienduizenden euro’s meer betaald voor een nieuw huis. Op deze manier blijven de prijs en het onderhandelen reëel.”

Daarbij had de huizenruil nog meer voordelen. Jeanne: „Ik denk dat we in deze tijd niet zó vlug een nieuwe woning hadden gevonden.”

Hans: „Ik vond het prettig dat er in ons huis, dat we in 1973 zelf hebben gebouwd, bekenden kwamen wonen. En ook nog eens iemand met een agrarische achtergrond. Dat gaf me een goed gevoel.”

Emanuelle: „We konden in alle rust alvast aan de slag. Zo hebben wij, toen Hans en Jeanne er nog woonden, al de kinderkamers boven kunnen opknappen.”

Dirk: „En we konden makkelijk spullen overnemen en dingen overleggen. Zo hebben we naast de kippen, schapen en herten, ook de tractor van Hans overgenomen. Die kan hij nog gebruiken als hij wil.”

Emanuelle: „En Hans helpt mee in zijn oude moestuin hier. Dat ga ik ook leren. Samen verdelen we dan de oogst, haha.”

Beide stellen zijn blij met hun nieuwe plek. De huizenruil vinden ze een aanrader. Emanuelle: „Het is heel relaxed gegaan. En omdat je ruilt, wil je je huis extra netjes achterlaten. Je gunt het elkaar.”

Voordeel: geen dubbele woonlasten

De allergrootste uitdaging volgens makelaars bij het ruilen van een koopwoning, is het vinden van een match. Heb je die eenmaal gevonden, is het voornaamste voordeel dat je niet met dubbele woonlasten zit. Je kunt namelijk direct intrekken na de verkoop van je eigen huis.

Daar zit tegelijkertijd voor sommigen het grootste nadeel: als je weinig ruimte hebt, zul je moeten kijken waar je de inboedel laat bij het tegelijkertijd oversteken.

Voor starters is het overigens slecht nieuws als de woningruil aan succes wint. Omdat zij geen huis aan te bieden hebben, wordt het nog lastiger om een voet tussen de deur te krijgen op de huizenmarkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu