Zonder overbieden en stress een woning kopen is bijna onmogelijk. Is huizenruil een oplossing? 'Geen seconde aan gedacht'

Een huis kopen zonder stress, overbieden en overhaaste keuzes. Het is bijna onmogelijk op de krappe woningmarkt, maar er is een manier: via een huizenruil. „Wij ruilden van woning, maar Hans helpt nog wel mee in zijn oude moestuin.”

Ze wonen prachtig in Paddepoel, maar zijn na een decennium wel toe aan een nieuw avontuur. Meedoen aan de gekte op de huizenmarkt daarentegen? Nee, dankje. André Miedema en Mariska van Cuijk bieden hun huis te ruil aan.

Ze wonen prachtig in Paddepoel, maar zijn na een decennium wel toe aan een nieuw avontuur. Meedoen aan de gekte op de huizenmarkt daarentegen? Nee, dankje. André Miedema en Mariska van Cuijk bieden hun huis te ruil aan. Foto: Peter Wassing

Het is nog geen tien jaar geleden dat woningzoekers pas een nieuw huis kochten als ze zeker wisten dat ze hun eigen stekkie verkocht kregen. Dat zette de woningmarkt dusdanig op slot, dat website Funda een experiment begon om de boel in beweging te krijgen: de huizenruil. De proef sneuvelde echter in 2017, omdat er te weinig animo was.

Ruilen