Zorgkosten coronacrisis lopen in de miljarden

Ziekenhuismedewerkers willen structureel meer geld. Foto: ANP

De coronacrisis trekt een zware wissel op de zorgbegroting. Dit en volgend jaar trekt het kabinet in totaal 6,7 miljard euro uit voor de bestrijding van het virus. 

Het geld gaat onder meer naar extra testcapaciteit,  meer IC-capaciteit en vaccinontwikkeling. Voor de bonus van zorgmedewerkers is in 2020 en 2021 in totaal 2,16 miljard euro beschikbaar.

Eerder heeft de regeringscoalitie besloten van dat geld dit najaar een bonus van netto 1000 euro uit te keren. In 2021 komt er een tweede bonus van netto 500 euro bij.

Het kabinet wil daarnaast het werken in de zorg aantrekkelijker maken. Zo komt er komende jaren extra geld vrij voor minder werkdruk en minder administratieve lasten.

Extra jaar geld voor jeugdzorg

In 2022 ontvangen gemeenten nog 300 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Hiermee verlengt het kabinet de tijdelijke extra middelen die lokale overheden afgelopen jaren hebben ontvangen als compensatie voor de extra groei in de jeugdzorg.

Verder wil het kabinet er meer in investeren dat mensen gezond blijven. In 2021 is dus 12 miljoen euro extra beschikbaar voor beschikbaar om - vooral via gemeenten en lokale organisaties - te werken aan preventie. En vanaf volgend jaar is 4,8 miljoen euro meer per jaar vrijgemaakt om het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terug te dringen.

Tot slot: voor 2021 raamt het kabinet een zorgpremie van 123 euro per maand, oftewel 1476 euro per jaar. Dit betekent een groei van enkele euro’s per maand. Het verplicht eigen risico blijft staan op 385 euro. De zorgtoeslag wordt komend jaar verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu