Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu (90) overleden. Strijder tegen apartheid en Nobelprijswinnaar kreeg in 2012 eredoctoraat van Rijksuniversiteit Groningen

Bisschop Tutu krijgt in 2012 de versierselen omgehangen die horen bij het eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Bisschop Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar en bekend tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika, is zondag op 90-jarige leeftijd overleden.

In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli 2021 was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS Conferentie. Hij zag er uitgemergeld uit, maar was intellectueel scherp als altijd. In 1997 werd bij Tutu prostaatkanker geconstateerd.

,,Het overlijden van aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van onze natie van een generatie van voortreffelijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten," zei president Cyril Ramaphosa in een reactie op het overlijden.

Desmond Tutu ontving in 2012 het eredocotoraat van de Rijksuniversiteit Groningen, op voordracht van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap vanwege zijn bijzondere optreden als voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie en zijn grote maatschappelijke verdiensten op het gebied van de gezondheidszorg.

Video van de ceremonie rond de uitreiking van het eredoctoraat aan Desmond Tutu:

Nieuws

menu