Zuid-Afrikaanse variant coronavirus is mogelijk resistent tegen vaccin. Britse minister is 'ongelofelijk bezorgd'

Foto: ANP

Het vaccin tegen corona werkt mogelijk niet tegen de Zuid-Afrikaanse variant, zo stellen Britse wetenschappers. Het nieuws was voor de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock reden om maandag voor de Britse radio te verklaren dat hij „ongelooflijk bezorgd” is over de Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

„Dit is een zeer, zeer belangrijk probleem”, aldus Hancock. Twee weken geleden werden twee gevallen van het virus aangetroffen in Engeland waarop zowel de besmette personen als hun contacten onmiddellijk in quarantaine zijn geplaatst.

Vorige week maakt de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa bekend dat het land vanwege de 501.V2 variant in volledige lockdown ging. Toen werd nog gedacht dat de Zuid-Afrikaanse variant vooral ’meer besmettelijk’ was dan de hoofdvariant.

'Extra mutaties die verontrustend zijn'

Sir John Bell, professor medicijnen aan de Oxford Universiteit, betwijfelde of het vaccin dat nu wereldwijd wordt verspreid wel werkt tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Volgens hem werkt het vaccin wel tegen de Britse variant, maar zijn de twijfels over de Zuid-Afrikaanse variant vooral ingegeven doordat die variant ’substantiële veranderingen’ heeft aangebracht in dat deel van het virus dat ervoor zorgt dat antilichamen zich eraan kunnen hechten.

Volgens Simon Clarke, professor in de cellulaire microbiologie aan de universiteit van Reading, delen beide varianten bepaalde eigenschappen maar heeft de Zuid-Afrikaanse variant „een aantal extra mutaties.... die verontrustend zijn”.

Die betreffen vooral aanpassingen aan een elementair deel van het virus dat bekendstaat als het spijker-eiwit, dat gebruikt wordt om de menselijke cel mee binnen te dringen. Volgens hem is de 501.V2 variant minder vatbaar op de immuunrespons die door het vaccin wordt opgeroepen.

Zes weken voor er nieuwe vaccins zijn

Het team van John Bell onderzoekt op dit moment of zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse variant aangepakt kunnen worden door de huidige generatie van coronavaccins. Mocht dat niet het geval zijn dan duurt het volgens hem slecht zes weken voordat er nieuw vaccins zijn gemaakt die wel deze varianten onder de knie zouden kunnen krijgen. Mensen die al gevaccineerd zijn, zullen dan waarschijnlijk opnieuw moeten worden gevaccineerd.

„Het kan een maand duren, zes weken, om een nieuw vaccin te maken, dus er is geen reden tot paniek. Iedereen moet vooral kalm blijven”, aldus de professor. Volgens hem is er nu sprake van een kat-en-muisspel tussen het virus aan de ene kant en vaccinontwikkelaars aan de andere kant. „Dit zijn niet de enige twee varianten die we tegen zullen komen. We gaan er nog heel veel meer zien”, aldus de prof.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu